“Булгаргаз” предложи на КЕВР намаляване на цената на газа с 30% за октомври

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Булгаргаз” внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лева за мегаватчас, съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ). Тази цена е с близо 30 процента по-ниска спрямо месец септември.

Според енергийното ведомство понижението на цената се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция.Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас, допълват от МЕ.


БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 353,21 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена “Булгаргаз” продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

Освен това по време на открито заседание на КЕВР на 30 август, изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева заяви, че със старта на интерконектора “България-Гърция” от 1 октомври т.г. се създават реални предпоставки за формиране на максимално добра цена за месец октомври. Причината за това е, че страната ни вече ще може да получи пълните количества газ по договора с Азербайджан, които са на изключително изгодна цена. Дружеството ще участва в търговете на терминала Ревитуса за резервиране на слотове и за регазификация през 2023 г., с което да се гарантират бъдещи доставки на втечнен природен газ.

От “Булгаргаз” уточниха, че окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември.

България очаква разчети за влиянието на обсъжданите мерки на ЕС срещу високите енергийни цени

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обсъди с колегите си от ЕС днес в Брюксел предлаганите общи мерки срещу високите цени на енергията. Обсъдени бяха мерки за стабилизация на пазарите на енергия и готовността на всяка държава да посрещне зимния сезон, отбеляза той пред български журналисти след края на срещата.

По неговите думи България подкрепя предлаганите от ЕС пътища за действие, но очаква те да бъдат придружени с анализи и изчисления. По думите на служебния енергиен министър има съгласие за незабавно въвеждане на мерки за пестене на ток, които не изискват инвестиции и големи организационни промени, като например спиране на уличното осветление и на осветяването на сгради.

По думите на Христов България продължава да се стреми да бъде изправна страна по договора с “Газпром”. Очакваме евентуално да се възобновят доставките или да имаме добра позиция при евентуален арбитраж, поясни той по повод това, че нашата страна продължава да изпраща до руското дружество искания за изпълнение на договора. Христов определи като политическа причината “Газпром експорт” да не проявява интерес към преговори за възобновяване на доставките за нашата страна.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар