“Булгаргаз” свива заявлението си за октомври от почти 248 лв. до 240 лв. за MWh

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на газа за месец октомври ще бъде по-ниска от посочената в настоящото заявление и ще е 240 лв. за MWh. Това съобщи изпълнителния директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на откритото заседание в КЕВР, на което бе разгледан докладът на работната група за ценовите нива за месец октомври.

Припомняме, че настоящото заявление на “Булгаргаз” е за цена от 247,96 лв. за MWh.По думите не изпълнителния директор на дружеството Деница Златева понижението в частност се дължи на приема на азерски газ по точката, определена в договора с азерската компания – Комотини, а не както преди по временната входна точка.


В същото време Златева обърна внимание на повишението на борсовите индекси на 27 септември, но изрази увереност, че към настоящия момент те няма да окажат влияние върху цената за месец октомври. По-късно същото становище бе споделено и от председателя на КЕВР Иван Иванов.

“Това, което наблюдаваме от вчера е, че дневните стойности на борсовия индекс към който реферираме основно вървят нагоре. Само за вчера (27.09) повишението е с 19 %. Очакванията ни са, че през следващите дни индексите ще се повишават. Хубавото и положителното е, че ние реферираме към индекса месец напред, който на този етап стои стабилен и отчитайки факта, че остават само 3 дни до датата на подаване на окончателната цена смятаме че няма да има голяма динамика в цената, която предвиждаме към днешна дата и тя е да бъде около 240 лв. за MWh, която ще подадем на 1 октомври сутринта.

Тази цена е постигната и благодарение на възможността азерските количества да бъдат доставени на договорна цена през договорната точка на доставка Комотини, тоест след старта на експлоатацията на газопровода IGB, каза Златева. Тя уточни, че в случай, че доставката е трябвало да продължи през временната точка то тогава цената би била при двете ценови равнища – 305 лв. и 98 ст.

Изпълнителният директор на газовото дружество прогнозира и неблагоприятните последици от повишението на борсовият индекс TTF за ноември.

“Настоящото повишение на цената на газа на газовите пазари вероятно ще даде отражение върху цената на газа на “Булгаргаз” за месец ноември”, каза Деница Златева като информира и за първоначалния ход на обявените четири търга за втечнен природен газ и подготовката за аукциони и за тръбен газ.

“Днес започва работа предварителната комисия за оценка на намеренията на компаниите, които искат да подадат обвързващи оферти. Тоест днес ще направим първата преценка кои компании отговарят на изискванията на условията за доставката през месец ноември. Очаква се избора на доставчици или доставчик да се случи до 4 октомври”, каза тя. По думите й днес ще бъдат информирани всички компании, които са си подали в съответния срок попълнените документи по първи етап, които до началото на следващата седмица трябва да подадат и обвързващи оферти.

Към вече обявените краткосрочни, средносрочни и дългосрочния търг има значителен интерес. “Самият факт, че имаме интерес от компании от целия спектър – Америка, Европа, Близък Изток, Китай показва, че това е правилния подход. Надявам се чрез тези открити, прозрачни и конкурентни процедури да постигнем и добра цена за месец ноември. Нямам притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. това, което целим е да бъде на конкурентна цена”, заяви Златева. Тя напомни, че през ноември предстои и роуд-шоу по дългосрочния търг, подготвян от компанията.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” не пропусна и гъвкавостта от страна на дружеството по отношение на договорите с бизнеса в частност за намаленото потребление от страна на предприятията. “Това е един от подходите за намиране на решения, когато клиентите ни са в по-трудна ситуация, тъй като в момента имаме исторически минимум като потребление на природен газ. Най-вече заради цените”, заяви Златева.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов сподели мнението на Златева, че скокът на ценовите нива на TTF на 27 септември няма да повлияят върху стойността на газа за месец октомври за “Булгаргаз”.

“Все пак да се надяваме, че този проблем, който възникна от вчера с неясен произход (разрушенията по “Северен поток 1 и 2) ще бъде решен, защото иначе това ще създаде допълнителна предпоставка за високи цени на природния газ”, каза Иванов.

Той определи анонсираната цена от “Булгаргаз” от 240 лв. за MWh като “добра новина” за българския бизнес, като напомни тяхно становище от по-рано, че над тази цена от 250 лв. за MWh очакват компенсации.

“Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията за повишение на цените”, каза Иванов, който подчерта, че настоящият модел, включително с очакването за участие на “Булгаргаз” в търговете за слотове води до очакването, че страната ни е преминала през един труден период и “има хоризонт напред”.

Деница Златева от своя страна уточни, че дружеството ще участва в предстоящия търг на Ревитуса за слотове, който е 5-годишен, но само за 2023 г. (за капацитет и регазификация). Очаква се датата за търга да бъде обявена през месец октомври. На база на наличните капацитети за регазификация е разработен и график на очакванията за необходимите количества от страна на “Булгаргаз”. “Паралелно водим разговори и с турската страна, където също може на база на двустранни договорки с “Боташ” да ползваме терминали, тоест подхода ни е да осигурим първо слотовете и след това…Затова има етапност в процедурата за търговете, за да информираме компаниите за доставка какви слотове налични имаме, какъв е общия капацитет за регазификация, за да могат те да подадат своите обвързващи оферти”, каза още Златева. Тя изрази благодарност и към КЕВР и служебното правителство за усилията за стартиране на интерконектора от 1 октомври. “Видно е от цената, която заявяваме и разликата между цената по доставка от временната точка и тази по посочената в договора какъв е е ефекта върху бизнеса и българските потребители. Що се отнася до “Булгаргаз”, надяваме се, че чрез тези процедури ще постигнем устойчива и конкурентна цена”, заключи Златева.

Закритото заседание на КЕВР ще се проведе на 1 октомври.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар