„Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новото ръководство на “Булгаргаз” ще съди “Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Той напомни, че през април 2022 г. руското дружество прекрати доставките на природен газ към българския “Булгаргаз”. “Съгласно предвидените клаузи, които имаме с “Газпром експорт”, първо ще претендираме претенцията към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията. Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”, каза още ресорният министър.

13 компании са заявили интерес за пренос на втечнен газ от терминалите в Турция, обяви Малинов. 10 от тях са подали оферти. Спечелила за месец юни е турската компания “Боташ”, каза още енергийният министър. “Боташ” ще направи отстъпка, заради която “Булгаргаз” ще спести разходи от над 11.5 млн. лв. само за юни”, посочи Владимир Малинов.

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи още министърът на енергетиката.

“АЕЦ Козлодуй” е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов.

“Булгаргаз” също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11 процента. Корекцията ще бъде с три на сто надолу.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар