„Булгартрансгаз“ представи алтернативните трасета за пренос на газ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Булгартрансгаз“ работи активно за възможностите за диверсификация и за повишаване на сигурността на доставките на природен газ. Това каза представителят на компанията Никола Делев по време на конференция „Индустриален триатлон: Климат, енергетика и околна среда“, предаде БТА. Той добави, че има редица проекти в тази посока, които вече дават своя ефект.

Благодарение на сътрудничеството на работата с операторите от съседните страни Румъния и Гърция в последните години поетапно се увеличиха значително входните и изходни капацитети на мрежите при точките на междусистемно свързване. Делев посочи, че 4,3 млн. куб, метра на ден е капацитетът за вход от Румъния през интерконектора.Осигурен е значителен капацитет от 15 млн. куб. метра на ден за изход към Румъния по съществуващия Трансбалкански газопровод. През Кулата/Сидирокастро е осигурен пълен капацитет от 6 100 000 куб. метра на ден. Именно от този газопровод през 2019 г. бяха осъществени първите доставки на втечнен природен газ за България. От началото на миналата година се осъществява и вносът на азербайджански газ, което ще става до влизането в експлоатация на интерконектора „Ай Джи Би“ (интерконектор България – Гърция).


Изключително актуален проект е разширението на подземното газово хранилище в Чирен, изтъкна представителят на „Булгартрансгаз“. Наличието на достатъчен капацитет за съхранение е не просто повишаване на енергийната сигурност, но той осигурява необходимата гъвкавост на доставките, особено на алтернативните, какъвто е втечненият природен газ.

„Булгартрансгаз“ е акционер с 20 процента участие в проектната компания „Газтрейд“ С.А., която реализира проекта за терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, припомни Делев. Капацитетът на терминала ще бъде около 5,5 млрд. куб. метра годишно, който е предназначен за целия регион. Той се предвижда да бъде въведен в експлоатация до 1 януари 2024 г.

Развиват се и нови интерконектори със съседни на България страни, допълни Делев. Проектът „Ай Би Ес“ (интерконектор между България и Сърбия) трябва да бъде приключен до края на следващата година. Капацитетът ще бъде 1,8 млрд. куб. метра годишно с възможност за реверсивен пренос.

„Булгартрансгаз“ реализира още един проект за модернизация и разширение на газопреносната инфраструктура. В рамките на този проект в 4 компресорни станции на територията на България са подменени 10 компресорни агрегата, посочи Делев. Освен това са подменени 81 км газопреносна мрежа. 58 км вече са въведени в експлоатация, а 23 км, които са в района на Вълчи дол, ще бъдат въведени в експлоатация в началото на лятото, допълни Делев. В трета фаза се предвижда изграждането на една компресорна станция и около 20-километров газопровод. Това ще позволи допълнително увеличение на капацитета на газопровода „Ай Би Ес“ до 2,4 млрд. куб. метра.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар