„Булмаркет“, собственик на влака – убиец от Хитрино с 8 сериозни инцидента само за година! Мълчание и бездействие от страна на ИА „железопътна администрация“!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фирмата-собственик на влака-убиец от гара Хитрино – „Булмаркет рейл карго“ е участвала в осем сериозни инцидента от началото на 2018 година досега, съобщиха източници на АФЕРА от транспортното министерство.

Една част от инцидентите са квалифицирани като тежки и с тях се занимават както специализираните органи в министерството, така и прокуратурата.

Последният инцидент стана обществено известен, когато на 16 февруари т.г. 2 локомотива и пет цистерни, от които две пълни с пропан-бутан, дерайлираха на гара Пловдив.

За другите инциденти обаче се появи твърде малко или никаква информация по медиите. А някои от тях са доста по – сериозни и са били с много по-висок потенциал на опасност от случая в Пловдив.

На 20 януари 2018 г. при грешка в маневрената дейност от релсите излиза вагон, натоварен с пропан-бутан. Грешката е на машиниста, който не вижда подадените му сигнали от маневрената бригада. Благодарение на бързата реакция на началника на влака и ниската скорост при маневрата дерайлира само един от трите пълни с пропан – бутан вагони.

Следват поредица от случаи, включително запалване на локомотив на композиция пълна отново с цистерни с газ пропан – бутан.

Най-фрапиращият случай обаче e от 7 януари тази година. Инцидентът се случва в 5:22 сутринта, когато влакова композиция с 26 вагона биодизел преминава през гара Ветово – само на 60 километра от Хитрино по същата жп линия. По разпореждане на влаковия диспечер композицията на „Булмаркет“ трябва да спре в гарата, за да бъде надминат от пътнически влак, който според железопътните правилници е с предимство преди товарния състав.

Въпреки че всичката необходима сигнализация е включена, композицията на „Булмаркет“ не спира на червения изходен сигнал, разрушава изходната стрелка и продължава към следващата гара Ястребово, където най-сетне спира.

Според официална позиция на компанията, машинистите са получили сигнал с фенерче за продължаване транзит от дежурния ръководител на гара Ветово. „Пълна глупост е това обяснение. Ако свети червен светофор, дори и транспортният министър да маха с фенерчето, машинистът е длъжен да спре. Единственият начин да се премине през червен сигнал (ако например е повреден) е дежурният ръководител да напише специален документ, т.нар. Образец 2А, да го връчи със съответните предписания на влаковата бригада и чак тогава композицията може да бъде пусната да пътува, при това със сериозни ограничения в скоростта на движение. При всички положения обаче машинистите е трябвало да спрат в гарата“, обясняват експерти пред специализирания сайт „Транспортал“. Според тях става дума за много сериозно нарушение на безопасността, което би довело до инцидент с десетки жертви.

Въпреки многобройните инциденти на компанията остава странно мълчанието и бездействието на контролиращия безопасността орган – ИА „Железопътна администрация“ в транспортното министерство.

Тя има изключителни правомощия, включително и възможността да издава и да отнема лицензи. Досега обаче от нейна страна реакция няма.

Няма и как да има, тъй като според разследвания на „Биволь“ фирмата „Булмаркет“ е тясно свързвана със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Според документите от българския и кипърския търговски регистър към момента на катастрофата в Хитрино е 60% собственост на кипърския безработен Георгиус Георгиу, който преди време чрез Legnano Enterprises е притежавал и 8% от ПИБ, които продал на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Проверка в информационните системи към момента обаче показват, че ПИБ няма участие в компанията, а заемът към банката е рефинансиран през май 2018 г. от Българо-американската кредитна банка.

Според търговския регистър едноличен сообственик на компанията-майка „Булмаркет ДМ“ и дъщерния жп превозвач „Булмаркет рейл карго“ е основателят на компанията Станко Станков. Самият Станков се ползва с добро име в железопътните среди, а експерти смятат, че ако има нарушения в безопасността те се дължат по-скоро на грешки на персонала, отколкото на някаква системна политика на неглижиране на изискванията за безопасност.

Afera.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “„Булмаркет“, собственик на влака – убиец от Хитрино с 8 сериозни инцидента само за година! Мълчание и бездействие от страна на ИА „железопътна администрация“!

  • Машинистите нали да в затвора…. Защо им трябва да разследват причините за катастрофите??? Нали Боко, Цецо и всичките истински престъпници са на свобода???? Това безумие трябва да спре!!! И кой да го спре, ако не ние???

Вашият коментар