Бумът на чистата енергия може да създаде голям проблем с отпадъците от ВЕИ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Възобновяемата енергия и нейните технологии имат огромен ръст в последните години и тенденцията изглежда ще е такава и занапред. Степента на инсталиране на слънчева и вятърна енергия нараства и продажбите на електромобили продължават да растат, тъй като технологиите напредват, а цените стават по-конкурентни. В същото време правителствата се заемат сериозно с подкрепата на прехода към чиста енергия и всички видове геополитически звезди се наредиха.

Въпреки че повече възобновяема енергия е чисто положително за планетата, има някои значителни екологични компромиси, свързани с бързоразвиващата се индустрия. Може би най-големият от тях е значителното количество отпадъци, които генерира, тъй като компоненти като литиево-йонни батерии, слънчеви панели и вятърни турбини завършват жизнения си цикъл на сметищата. А решения и възможности за повторната им употреба вече има.Тези продукти съдържат много материали, които представляват значителна опасност за околната среда, включително токсични метали, масло и фибростъкло, наред с други. По думите на администратора на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) Андрю Уилър, “без стратегия за управление в края на техния живот, така наречените зелени технологии като слънчеви панели, батерии за електрически превозни средства и вятърни турбини в крайна сметка ще поставят същите непредвидени тежести върху нашата планета и икономика като традиционните стоки.


Тесният фокус върху бързия растеж прикрива необходимостта от адекватно планиране на тези проблеми с производството на отпадъци надолу по веригата. Докато някои критици и еколози се опитват да привлекат вниманието към този проблем от години, действителният интерес расте. А фокусът върху този казус се размива, без да получи голяма реакция сред обществото.

3eNews

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар