Бундесбанк даде ход на кампания, за да запази парите в брой

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова германска група за влияние ще се бори да съхрани парите в брой като универсален метод за плащане в опит да задържи повсеместното налагане на кредитните карти, предаде ДПА, на която се позова БТА. Бундесбанк даде ход на новата инициатива “Национален кеш форум” в петък в Берлин.

За обикновените германци е все по-трудно да се сдобият с пари в брой, тъй като банките намаляват броя на банкоматите и банковите клонове, а в същото време някои ресторанти и търговци на дребно започват да отказват да вземат пари в брой, се оплака Федерацията на германските потребителски организации (VZBV).

Потребителите в Германия трябва да имат възможност да избират между плащане в брой и дигитално такова и в бъдеще, заяви членът на борда на федерацията Рамона Поп при обявяването на инициативата.

Германия доскоро беше доминирана от разплащанията в брой и търговците бяха по-малко склонни от други страни в Западна Европа да приемат карти, но през последните години е в ход промяна и мнозина смятат, че страната все повече заприличва на скандинавските държави, където парите в брой постепенно излизат от употреба.

Буркхард Балц, член на борда на директорите на Бундесбанк, каза, че целта на “Националния кеш форум” е да поддържа парите в брой “като ефикасно и широко разпространено средство за разплащане” в променящата се среда.

“С нашия форум ще дадем силна трибуна парите в брой и ще гарантираме, че хората ще могат за плащат просто и сигурно сметките си и в бъдеще”, допълва Балц, който е и президент на форума.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар