Бунт в БСП: Структурите в София и Благоевград не приемаме решенията на Националния съвет

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Напрежение в партийните структури на БСП в София и Благоевград – не приемат решенията на Националния съвет в неделя, считат ги за нелигетимни.

БСП-София не приема решенията на Националния съвет на партията, според които в столицата трябва да бъде назначено ново ръководство. Санкцията дойде след гласуването на 7 общински съветници от партията “за” председател на Столичния общински съвет.

Според председателят на БСП-София Иван Таков се създава усещане, че по този начин Корнелия Нинова търси вариант да получи трети мандат начело на партията”, въпреки че по Устав няма това право.

“Колективни наказания”

Имаше изключително много неистини, които се казаха от неделя досега във връзка с Националния съвет на БСП, който не се проведе заради липса на кворум. Аз и голяма част от нашите колеги не приемаме решенията на Националния съвет в неделя, тъй като за нас те са нелегитимни. Искам категорично да заявя, че кворум нямаше. Това може да се види и на видеозаписите, които бяха заснети. Това заяви председателят на БСП-София Иван Таков, цитиран от Дарик.

Ние сме задължени да продължим да изпълняваме своите функции. Пред нас след по-малко от 3 месеца предстои началото на кампанията на евроизборите”, посочи той и допълни, че в СОС предстои да се гледа бюджетът, освен това групата на БСП в СОС е внесла референдум за Паметника на Съветската армия.

За него е непонятно защо в навечерието на евроизборите и отчетни избори в партията се получава това нещо.

“Моите колеги няма да могат да се кандидатират на позициите, за които са легитимно избрани”, коментира още Таков и подчерта, че по-тежко наказание за градската организация от това не може да има.

Той добави, че предстоят много важни седмици и месеци пред цялата градска организация на БСП.

“Вече се чудя как да обясня на моите колеги това ли е наградата, така ли ги награждава ръководството на партията, че не могат отново да се кандидатират за постовете, за които те са избрани напълно легитимно“, каза още председателят на БСП-София.

“Аз и моите колеги не смятаме, че в момента са ни отнети правата”, поясни Таков и опроверга твърденията на ръководството, че нямало наказания.

“Ако това решение бъде вкарано в сила, ще засегне хиляди социалисти. Моите колеги няма да могат в следващите 12 месеца да се кандидатират за позициите, на които са съвсем легитимно избрани от районните конференции и от всичките колективни органи. Не може да продължават колективни наказания в БСП”, категоричен е той.

Таков заяви, че победата за кметския пост в София е била открадната и са имали уникалната възможност след 33 г. да имат ляв кмет. “Затова не мога да приема такова за нас неуставно и нелегитимно решение от част от ръководните органи на партията”, каза още той.

Еньо Савов, общински съветник от групата на БСП в СОС, член на НС на БСП и районен председател на район “Панчарево”, посочи, че той и колегите му са част от решението да заработи СОС, а не част от проблема. “Нищо другарско не видях. Беше излята огромна, дори не искам да казвам думата, пропагандна, жестока, гнусна”, заяви той.

Савов отбеляза, че твърдо отстояват своята позиция по редица въпроси. “Съдете ни по действията, а не по думите на други хора, които не знаят какво става в София”, призова той.

Зам.-председателят на Градския съвет Милка Христова от своя страна определи решенията на НС на БСП като колективно наказание. “Пътят на успеха минава през обединението, а не през колективните наказания”, отбеляза тя. По думите ѝ, ако “другарите имат все още партийна съвест, ще отсъдят, че такова решение няма”. “Зад нас е Леге, път за отстъпление няма”, заключи Христова.

200 социалисти се разбунтуваха в Благоевград

Около 200 членове на БСП в Благоевград са в готовност да напуснат партията след промяна на ръководството на общинско ниво, обявиха социалисти на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград. В нея участваха доскорошният лидер на партията на общинско ниво Любен Милев, Емил Костадинов, д-р Владимир Пандев, Йордан Симонски и други.

На 20 януари на заседание на Националния съвет на БСП е взето решение да се направи пълен цикъл от избори в Благоевград. На 1 февруари местната организация е запозната с решението, а на 6 февруари бяха сменени ключалките на служебните помещения, каза Любен Милев. Предстои до края на март да се проведе отчетно – изборно събрание и да се изберат нови органи на Общинския съвет на БСП в Благоевград.

На пресконференцията благоевградските социалисти изразиха мнение, че се води активна негативна кампания против организацията на партията в Благоевград. Според тях причината е несъгласието им с политиките на ръководството на БСП на национално ниво, предаде БТА.

Любен Милев посочи, че на последните два парламентарни избора и на местните избори общинското ръководство не е получило пълномощия да представлява партията, “а бяха дадени на хора, които са скъсали отдавна с организационния живот на партията в Благоевград и биха били послушни маши в ръцете на Националния съвет”. Според тях смяната на ръководството на партията на общинско ниво не е мотивирано, а реакцията им е с цел да се съхрани лявата идея в страната.

“Винаги е имало ляво мислене и ще го има, но в последно време хората бяха отвратени от политиките на национално ниво“, каза още Любен Милев.

Той посочи, че е изпратено писмо – послание до националното ръководство на БСП с подписите на повече от 200 активни социалисти, в което се изразява несъгласие с провеждането на пълен цикъл на отчет и избори.

Според Емил Костадинов единственият “достоен изход” при настоящата ситуация в партията е да се инициира разпускане на настоящия Национален съвет на БСП и да се свика нов конгрес. По думите на Любен Милев са необходими подписите на една трета от легитимните социалисти, за да се проведе конгрес, на който да се гласува избора на председател на партията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар