Бунт срещу ГЕРБ и във Варна! Народът негодува от цените на билетчето за градския транспорт

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жителите на Варна негодуват от новите цени на билета за градския транспорт. След като Комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет одобри новите цени, сега се очаква промените да получат одобрението и на местния парламент.

Така гражданите на морската столица ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети. Но това май не ги касае много, след като от дни в морската ни столица се надига недоволство, което може да прерасне в протест. Варненци не са доволни от този факт и не се вълнуват много от стимулирането, което уж им се предлага.

„Постоянно измислят някакви простотии. Дали качеството на услугата е на такава цена? Всичките возила в транспорта във Варна са изключително стари, никой не мисли за комфорта ни. В повечето и климатици няма или не работят, а през летния сезон това не ги вълнува туристите, които не ползват този вид транспорт. И контрата все остава в нас“, коментира пред Lupa.bg Владислав Стойнов – жител на Варна.

“Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, заяви инж. Младен Иванов, изпълняващ длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“.

Цената на билета, купен от машина на спирка, се повишава на 1,50 лв. Закупените в самите превозни средства билети ще струват по 2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв. Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв.

Въвеждат се персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните. Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв. Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване.

Друга промяна е, че цените на всички карти в общината се изравняват. Т.е., абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта.

„Това означава, че хората от Константиново и Каменар, примерно, няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване из самия град, а ще ползват една карта“, поясни инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна. На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти, като новото при тях е, че те ще важат от дата до дата.

По време на заседанието председателят на транспортната комисия Венцислав Сивов представи свое предложение за цени на превозните документи. Понеже беше направено устно, а включваше много промени, съветниците поискаха то да бъде внесено в писмен вид, за да може до заседанието на Общинския съвет да се запознаят с него и на сесия да решат кое от двете предложения да подкрепят.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар