Бургас събира подписи за референдум срещу мръсния въздух – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Бургас стартира подписка за провеждане на местен референдум срещу мръсния въздух. Организатор е инициативен комитет свързан с дейността на дървопреработвателния завод, предаде БГНЕС. “Самият факт, че заводът е увеличил два пъти капацитета си след приватизацията и се намира на 300 метра от жилищните блокове, а никой до момента не е поискал мнението на тези хора, които живеят около самия завод, а и в частност жителите на Община Бургас, ни накара ние да инициираме тази подписка”, заяви Стоян Грозев, председател на Инициативния комитет. Той уточни, че поне няколко пъти в месеца бургазлии подават сигнали на зеления телефон на екоинспекцията, на местната Общинска администрация, пращат мейли, коментират в социалните мрежи.

До момента недоволството доведе до два протеста, до спешно съвещание на общината, РИОСВ, представители на екологичните звена на дървопреработвателния завод и нефтената рафинерия. Двата източника сочени като най-големи замърсители, в случая фини прахови частици и неприятна миризма на въглеводороди в атмосферата, бяха санкционирани от РИОСВ.

В първия ден от подписката стотици бургазлии минаха да се подпишат с искане на промени и референдум. “Това е един завод, който бълва такива пушеци в града, че не ни стига нефтозаводът, ами и този завод, който замърсява много въздуха”, каза жител на Бургас. Едновременно с подписката за референдум, продължава и подписката за оставката на директора на регионалната екоинспекция инж. Тонка Атанасова. Мотивите за това са, че въпреки непрестанните сигнали за лоша миризма, от екоинспекцията излизат със становище, че няма завишаване на вредните въглеводороди и няма данни откъде е източникът на миризмата.

“Има периодични атаки от неприятни миризми в община Бургас, на които тя години наред не може да установи източника. За нас това е несправяне със задълженията и считаме, че трябва да дойде човек, който може да го установи и да действа по-адекватно”, каза още Стоян Грозев, председател на Инициативния комитет. “Данните, които правят тези институции като РИОСВ трябва да са истински и своевременно да бъде уведомено населението, а не да се бавят, въпреки оплакванията на хората, да се бавят, да се крият. Това е много страшно, защото ние дълги години страдахме от нефтозавода, а сега и от Кроношпан и хората наистина трябва да реагират, стига сме мълчали”, недоволства жителка на Бургас. Подписката за референдума срещу мръсния въздух ще продължи до 24 юни.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар