Бурята в ДПС продължава ОБЗОР – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Областни и местни структури на ДПС в страната започнаха да излизат с позиции във връзка с напрежението в партията между председателя Делян Пеевски и почетния председател д-р Ахмед Доган. По-рано в парламента бяха изключени 17 депутати от парламентарната група на ДПС, а малко след това още един народен представител напусна тяхната група.

Така общо 21 народни представители, сред които са и 17-те, които не подкрепиха кабинета “Желязков” на ГЕРБ-СДС, станаха независими. А в сряда вечерта, Доган изпрати писмо, с което призова за оставките на Пеевски и зам.-председатели на Движението, както и членове на ЦОБ на партията и обяви, че в партията има “опит за вътрешнопартиен преврат”.

Това стана часове, след като 17 депутати от парламентарната група на ДПС, които подкрепят Доган, не се включиха в заседание на парламентарната група.

Впоследствие, още двама депутати от ДПС подадоха заявление за напускане по собствено желание, което означава, че парламентарната група им се стопява до 25 души и отиват на трето място. По този начин, вторият мандат ще отиде в ПП-ДБ, които стават вече втората по големина политическа сила в парламента – с 38 народни представители.

По-рано през деня младежкото ДПС излезе с позиция, с която застана на страната на Доган.

Пеевски: Няма да се откажа, никой не може да спре новото начало

“Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица. Това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Facebook. В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия”, се казва още в декларацията.  
“Решението ни е ДПС без Пеевски”, заявиха от Младежкото ДПС.

Бургас

Членовете на Областния съвет на ДПС в Бургас също обявиха в декларация, че застават непоколебимо до почетния председател на движението Ахмед Доган. Декларацията е разпространена в социалните мрежи и качена в официалната фейсбук страницата на Общинския съвет на ДПС-Айтос.

“Решението ни е ДПС без Пеевски”, пише в декларацията. Там се посочва също, че Областният съвет на ДПС-Бургас застава зад решението на Доган за оставка на описаните му в призива лица.

“В защита на неговата воля сме готови на всякакви последващи действия”, обявяват в декларацията от областната структура на ДПС в Бургас.

Смолян

Областният съвет на ДПС в Смолян също разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Решението ни е ДПС без Делян Пеевски, се посочва в декларацията.

Представителите на Областния съвет в Смолян заявяват, че застават непоколебимо до почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица. В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия, се посочва в декларацията.

В подкрепа на призива на Ахмед Доган се обяви и Областният съвет на Младежкото ДПС в Смолян.

Кърджали

Областният съвет на ДПС в Кърджали излезе с декларация, в която изразява подкрепа за почетния председател Ахмед Доган. Декларацията е публикувана във фейсбук страницата на Областния съвет.

“Ние, членовете на Областния съвет на ДПС-Кърджали, заставаме непоколебимо до почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставка на описаните в призива му лица. В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия”, заявяват членовете на съвета.

“Вие сте символът на нашата заедност и архитект на мира, в който живеем днес”, се посочва в декларацията, която завършва с: “ДПС без Пеевски”.

На 9 юли, подкрепа за Доган дойде и от извън страната. Либералите по света изразяват своята подкрепа за лидера на ДПС д-р Ахмед Доган. В поредица от писма дългогодишните партньори на Движението от целия свят застават зад лидерството на учредителя на партията. Президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали, изпращат писма, адресирани до Почетния председател на ДПС и членовете на оперативното ръководство на партията. С тях те подчертават непоколебимата си подкрепа за Ахмед Доган и призовават за справяне със създалата се ситуация в редиците на Движението за права и свобои

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар