Барселона

Бутикът на “Мис Бикини” в Барселона стигна до експерт на ГЕРБ и астролог на Борисов

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Испанската фирма с луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в скандала “Хохегер”.

Веднага след това тя продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, дипломат във Виена и се слави като личен астролог на Борисов. Спасов обаче твърди, че двамата със съпругата си са се разделили месеци преди сделката и дори не знае за нея.

Фирмата Ema BGS S.L. държеше луксозния бутик Ermanno Scervino в Барселона, чийто управител беше бившата “Мис Бикини” Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен след като на 20 февруари El Periodico огласи разследване на каталунската полиция за пране на пари, в което е замесено и името на българския премиер.

Разследващите са се интересували и от Ema BGS, заради съмнителния произход на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

Веднага след публикацията на El Periodico бутикът на “Шервиньо” беше опразнен от стоката и затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала собственост на българска фирма показват документи от испанския Търговски регистър.

Извадка от испанския Търговски регистър за смяната на собствеността на Ema BGS S.L. на 12 март 2020 г.

Трансферът на собствеността и назначаването на нов управител на Ema BGS са се случили в четвъртък 12 март 2020 г.. Капиталът на фирмата от 1 753 010 евро не е променен, но е придобит от българската компания “ВиБиДжи Енерджи”, която поне до този ден е собственост на Росица Велкова.

Още на следващия ден – петък 13 март, Росица Велкова продава “ВиБиДжи Енерджи” на Десислава Спасова. Тя е съпруга на Светослав Спасов, известен като близък съветник на Бойко Борисов и дори негов личен астролог. В испанския регистър обаче все още стои името на Росица Велкова като представител на “ВиБиДжи”.

Росица Велкова продава на Десислава Спасова “ВиБиДжи Енерджи” на 13 март. 2020 г.

Припряността на сделките и липсващата бизнес-логиката зад тази търговска операция са очевидни. “ВиБиДжи” се занимава с търговия с ток и газ, а Ema BGS S.L. с търговия с модни артикули. От финансовия отчет за 2019 г. се вижда, че активите на “ВиБиДжи” и нейните печалби от търговска дейност са много по-скромни от капитала и оборотите на Ema BGS S.L.

 

Не е ясно колко е струвал трансфера на собствеността. През годините Ema BGS S.L. е натрупала внушителен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 г. По-нови отчети на фирмата не са публикувани.

Ema BGS има над 1,2 милиона евро загуби от 2015 и 2016 г.

И до момента адресът на фирмата Ema BGS SL продължава да е на същото място като затворения вече бутик – PASEO GRACIA, 104, Barcelona.

Кой кой е в сделката за бутика

Десислава Спасова е адвокат и експерт по ядрено право към Международната агенция за ядрена енергетика. Свързахме се с нея по телефона и тя сподели, че от началото на 2020 г. е във фактическа раздяла със Светослав Спасов. Адв. Спасова не пожела да коментира публично сделката за “ВиБиДжи Енерджи” и обстоятелствата около придобиването на Ema BGS, което е извършено преди тя да встъпи в собственост на българската компания.

Десислава Христова и Светослав Спасов. Снимка: Фейсбук профил на Десислава Христова.

Светослав Спасов е известен в миналото активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея. От стари интервюта на Спасов се разбира, че той има положително мнение за Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Познавам Доган от 1995 г., той е далновиден човек, който вярва в младите хора” За г-н Пеевски пък Спасов уточнява, че е „видял в него потенциал, който ще се развива”

Цитат от материал на Мария Шахъмова в сайта Форумът

Най-запомнящото се изказване на Спасов от този период е, че под сградата на Народното събрание има гробища и езера с негативна енергия, които пречели на законодателния процес.

В края на управлението на Тройната коалиция Спасов за кратко е в отцепническата БНД, а после се обръща към изгряващата звезда на ГЕРБ и е назначен за съветник на Бойко Борисов в началото на първия му мандат. В политическия кабинет отговаря за Военно-промишления комплекс като секретар на Междуведомствения съвет по въпросите на ВПК и мобилизационната готовност на страната.

Светослав Спасов е завършил история в ШУ “Епископ Константин Преславски” и международни икономически отношения в УНСС. Има и докторска степен по военно-политически науки от Военна академия “Г. С. Раковски”. Медиите обаче предпочитат да се занимават с неговите познания по езотерика – хиромантия, астрология и фън шуй. Спасов е спряган дори за личен астролог на премиера Борисов.

Попитан от вестник 19’ за уменията на съветника си, премиерът казва:

“Спасов не ми гледа на ръка. И без гадания си знам, че тази година, 2010, е възможно най-сложната.”

Бойко Борисов, премиер, цитиран от в. 19 мин.

През май 2010 г. Спасов попада на мушката на прокуратурата за неизгодни заменки на земи. Това събитие вероятно го откъсва от близкото премиерско обкръжение и го праща посланик на България в постоянното представителство към ООН, ОССЕ във Виена, където той остава до средата на 2019 г.

БРРД се свърза със Светослав Спасов по телефона. Той потвърди, че е разделен със съпругата си от края на 2019 г. и каза, че не знае нищо за нейната сделка с фирмата “ВиБиДжи Енерджи”. На въпрос дали още е близък с премиера Спасов отговори, че не се е виждал с него от години. В момента той се занимава с преподавателска дейност в УНСС.

Росица Велкова е известна най-вече с ролята си в лобисткия скандал “Хохегер”, но също и като експерт на ГЕРБ, автор на част от програмата на партията. В публикация на сп. “Тема” от 26 февруари 2009 г. тя е определена като един от “идеолозите на герберизма“, припомня Offnews. А според публикация в Computerworld.bg. от 6 юли 2009 г. Велкова е координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори през 2009.

През 2012 г. когато пак избухва скандала “Хохегер”, Велкова шества по медиите и обяснява, че всъщност няма нищо общо с ГЕРБ. Опровергават я видеоматериали от сбирки, на които тя седи до Цветан Цветанов. В по-ново време Велкова остава далеч от вниманието на медиите и се занимава с консултантска дейност, съдейки по предмета на фирмите ѝ “СиИСи Говернмент Рилейшънс”, “Фасилити Планинг” и т.н. В профила си в социалната мрежа за професионалисти LinkedIn тя се представя като възпитаник на УНСС и Университета във Виена и собственик на VMC – Виена Мениджмънт Консултинг. С тази фирма тя участва във вече ликвидираната “Хохегер БГ” като съдружник с “Хохегер Сее Бетайлигунс Холдинг”.

Росица Велкова. Снимка: Дневник

Велкова влиза в капитала на “ВиБиДжи Енерджи” през 2014 г. и става съдружник на Емил Мерджанов. Последният има впечатляващ опит с обществени поръчки чрез фирмата си “Про Арм”. През годините фирмата е доставила арматура на различни държавни предприятия в поръчки за над 31 милиона лева.

“ВиБиДжи Енерджи” се сдобива с лиценз за търговия с ток от КЕВР на 17.05.2016 г. Според новия ѝ собственик Десислава Христова, фирмата имала опит и в търговията с газ. В най-силния си период през 2017 г. фирмата е плащала осигуровки на двама души, показа справка в НОИ. Тогава тя прави 234 хил. лева нетни приходи от продажби. През 2018 приходите спадат на 145 хил. лева, а през 2019 се увеличават на 224 хил. лева.

Пак през силната си 2017 г. “ВиБиДжи Енерджи” придобива два имота: апартамент от 87 кв. м. на ул. Дунав 7 в София за 207 317 лв. и апартамент в Несебър от 72 кв. м. за 88 012 лв. Те са ипотекирани през 2019 г. срещу заем от Банка Пиреос на сума 110 000 лв. През юни 2020 когато собственик вече е Десислава Христова, ипотеката е заличена.

Велкова не беше открита за коментар на няколко адреса на нейни фирми, които нашият репортер посети.

Приказният живот на Борислава Йовчева

Борислава Йовчева от Сандански е бивша “Мис Бикини” и още от 2012 г. е спрягана за приближена на премиера Борисов. Нейният брат е футболистът Станко Йовчев, който същата година прави рязък скок в кариерата си и става централен нападател на ЦСКA без да има качества за такъв. За връзката между Борисов и Йовчева свидетелстват спортни журналисти и деятели. Най-откровен е коментарът на бившия спортен директор на ЦСКА Драгомир Симонович – Дуци:

”То беше ясно на всички, в момента не знам защо никой не говори. Станко дойде половин година преди аз да дойда и беше ясно. Прeдупрeдихa мe, чe e нaй-вaжният чoвeк в oтбoрa, чe e мнoгo вaжнo дa нe ce кoнтузи и дa нe cтaнe нeщo. По това време тогавашният и сегашен министър-председател си имаше връзка със сестрата на Станко – Борислава Йовчева”

Бившият бившият спортен директор нa ЦCКA – Дрaгoлюб Симонович – Дуци, в прeдaвaнeтo ”EврoДикoФ” пo ТВ Eврoкoм.

В този дух е и коментарът на спортния журналист Владимир Зарков в социалната мрежа Facebook:

ТОЙ твърди, че не познава манекенката Борислава Йовчева. ***** Странно откъде тогава познава брат й Станко. И защо той нареди цял отбор да не рита…зет му. ****** Видях го с очите си на 18.11.2013 година. Сутринта имаше митинг на ГЕРБ в Пловдив, голям, та голям. А следобяд Локомотив посрещна Витоша Бистрица в реванш за купата. Пловдивчани бяха били в първата среща с 5:0, а просветените знаеха, че реваншът е твърда “двойка”. ******* Затова се учудих, че ТОЙ става първият с такъв пост в света в света, който играе в уреден мач. При това за тото. Влезе през второто полувреме. Тогава в игра се появи и Станко. И докато се хилеше, каза на Аймен Белаид да не рита много новия нападател, че ще му става зет. На “Лаута” имаше 300 души публика и всичко се чуваше. ****** След мача Коко Динев закара лично Станко Йовчев за Сандански, откъдето са и двамата. Натам тръгна и кортежа на ТОЙ! А ТОЙ не е от Сандански. ***** Сестрата на Станко Машината обаче е от там.

Владимир Зарков – спортен журналист.

Всъщност, Борисов не е отричал, че се познава с Йовчева. На въпроса дали я познава зададен от журналисти в Брюксел на 21 февруари той отговори следното:

„Аз не се занимавам с личния живот. На тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой, кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот“

Доста по-късно стана известно от разследване на БРРД, че към този момент Йовчева вече си е имала семейство, тъй като на 16 февруари 2020 се е омъжила за Йордан Христов. Самият Христов проявява странно отношение към този важен житейски акт и казва, че бракът му с Йовчева бил грешка.

Още в началото 2013 г. Борислава Йовчева се ориентира към каталунската столица и на 22 януари придобива фирмата Numin Invest с 3000 евро капитал. Два месеца по-късно я спохожда невероятен късмет. Заможният български бизнесмен Александър Чаушев апортира 2,9 милиона евро в нейната фирма под формата на луксозна къща в Барселона, в която Йовчева заживява с детето си и родителите си.

Извадка от Търговския регистър на Испания за придобиването на Numin от Йовчева.

Две години по-късно младата дама се захваща с моден бизнес. Фирмата Ema BGS S.L. е регистрирана през август 2014 г. от Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева с капитал от 3010 евро. На 10 февруари 2015 г. той внася още 500 000 евро капитал и приема нов съдружник – офшорката Palms Enterprises, която също внася 500 000 евро. На 16 юни 2015 капиталът е увеличен с още 750 000 евро поделени между Йовчев и Palms. Бащата на Йовчева остава мажоритарен акционер с 3010 евро повече от Palms. Ema BGS наема помещение на най-скъпото място в Барселона и отваря бутик на италианския дизайнер Ermanno Scervino.

Първото вдигане на капитала на Ema BGS SL. Йовчев и Palms апортират по 500 000 евро.

Марката “Шервиньо”, както и къщата в Барселона станаха популярни покрай записите на съдия Владимира Янева, публикувани от разследващия сайт Биволъ през 2016 г. В тях бившата съдийка коментира жените до премиера Борисов.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

Съдия Владимира Янева

Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов става известно още през 2012 г., когато той в интервю за Миролюба Бенатова заявява, че имало една госпожица, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея. Осем години по-късно премиерът не е предприел никакви действия от матримониален характер.

Въпроси за (много) пари

В оплетената сага около къщата в Барселона има няколко финансови въпроса, които до момента остават неизяснени.

Пълна загадка е откъде Георги Йовчев, който е работил като водопроводчик, се е сдобил с 875 000 евро за увеличението на капитала на фирмата Ema BGS. Проверка за имотното му състояние трябваше да извършат българската прокуратура и НАП, но няма информация докъде е стигнала тя.

Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева

Регистрираната в Кипър Palms Enterprises е свързана с бизнесмена Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, основател на ГЕРБ. Тогавашната съпруга на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. заедно с Йовчев след като Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите инвестирани от Palms Enterprises в Испания не са негови, но проявява добра осведоменост за загубите на фирмата Ema BGS SL. Така и досега остава тайна кой всъщност налива в офшорката парите, които тя инвестира в Барселона.

Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели охолен живот в каталунската столица. Те обитават къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито данъци и поддръжка не са ниски. Йовчева се е придвижвала с бяло “Порше”, както установяват каталунските разследващи. Бизнесът с модния бутик очевидно не може да покрива нуждите на семейството, тъй като не генерира приходи, а огромни загуби.

Не е ясно и колко струва трансфера на Ema BGS SL към българската фирма, както и с какви средства е станала придобивката.

Но пък е съвсем очевидно кои субекти имат полза от нея. Това са предишните собственици – Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева и офшорката Palms Enterprises, която е представлявана в България от неговия нов зет, с когото са почти набори – Йордан Христов.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на “ВиБиДжи”. Така семейството на “Мис Бикини” се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а отскоро и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за разследването в Барселона.

Дали фактът, че фирмата се прехвърля по верига от лица свързани с Борисов и партията му е случаен? Математически не е, но астрологически погледнато може да се дължи на удачно подреждане на небесните тела.

Атанас Чобанов

по темата работи и Димитър Стоянов

ко им е харесало съдържанието.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар