Буяр Османи: Българските културни клубове ще трябва да сменят имената си

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
  • Един от извършителите на побоя над Християн вече е в ареста
  • Специален прокурор ще следи за речта на омразата в Северна Македония

Българските културни клубове ще трябва да сменят имената си. Българската общност в Северна Македония е в период на интегриране в обществото. Чувството в РСМ за имената на българските клубове е, че са провокация.  Това заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

Дипломат номер 1 на Северна Македония пристигна в България в неделя заради случая с побоя срещу секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков.

Османи разказа, че се е видял със семейството на пострадалия, пожелал му е бързо възстановяване и е изразил съжаление за случилия се инцидент. По думите му това не може и не трябва да се повтаря.

Османи беше категоричен, че няма системна дискриминация спрямо българите в Северна Македония.

Важно е, че са идентифицирани насилниците, един вече е в ареста, нека да завърши разследването и след това ще коментираме. Работи се по разкриването на останалите извършители. Причината е изразяване на етническата му принадлежност, по негови думи и тези на майка му. Разследването сигурно ще потвърди това, разказа Османи.

Той обясни, че извършителите казвали обратното и твърдели, че преди това са имали различия.

Външният министър на Северна Македония обясни, че ще бъде назначен специален прокурор, който да следи за речта на омразата.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар