Буяр Османи: Доверието към ЕС в Република Северна Македония спадна

Буяр Османи: Доверието към ЕС в Република Северна Македония спадна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спадна. Това заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи, който участва в провеждащия се в София форум „ЕС среща Балканите“.

На форума присъстват външният ни министър Тодора Генчовска, еврокомисарят по съседството и разширяването Оливер Вархей, помощник генералният секретар на НАТО Байба Браже, Федерика Могерини, ректор на колежа на Европа и върховен представител (2014-2019 г.) на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, изпълнителният директор на Европейския либерален форум Даниел Кадик, президентът на Атлантическия клуб в София д-р Соломон Паси, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк,  и др.Буяр Османи отбеляза, че по време на срещата на върха в София преди няколко години, години след срещата на върха в Солун, е имало много големи надежди. По думите на Османи София е оглавявала региона в посока на европейската интеграция.


„Република Северна Македония все още чака след 21 години и след 15 години със статут на държава кандидатка за член на ЕС, както и след толкова много положителни препоръки от страна на ЕК, че ние сме отговорили на всички изисквания“, отбеляза външният министър на РСМ.

Османи отбеляза, че се вижда само 8% доверие от страна на хората в РСМ към ЕС.

Министърът посочи, че Албания също чака, след като проведе много болезнени реформи. Косово също чака за премахване на визовия режим, Босна също чака да получи статут на страна кандидатка и е в тежка позиция.

Ние чакаме да видим къде е стратегическото лидерство по отношение на Западните Балкани„, каза Османи и допълни, че агресията в Украйна не се отразява на доводите за подкрепа на ЕС към страните от Западните Балкани.

„Има много уязвимости в региона и като цяло нашите хора са наистина много разочаровани заради липсата на прогнозируемост и липсата на стратегия. Въпреки това по отношение на руската агресия в Украйна регионът е обединен“, добави Османи и визира присъединяването на РСМ към санкциите на ЕС вследствие на агресията.

„Ние сме в съгласие с политиката по външни работи. Очевидно е, че ние се нуждаем от нов подход от страна на ЕС в региона. Освен санкциите, които ние наложихме, ние също така предоставяме хуманитарна помощ на Украйна и отворихме своите врати за украинските бежанци. Всички тези мерки се взимат в рамките на отрицателния контекст в региона заради двусмисленото поведение на ЕС към Западните Балкани“, каза Османи.

По думите му ЕС трябва да поеме своето стратегическо лидерство.

„Смятам, че не трябва да чакаме, да има война в региона, както има в Украйна, за да покажем солидарност и да имаме перспектива, добави той. – През последните 20 години имаме една чакаща перспектива на европейската интеграция, затова смятам, че е време за стратегическо лидерство“.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар