Бъдещето на правото на аборт в САЩ зависи от Върховния съд

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бъдещето на правото на аборт в САЩ ще се решава днес пред Върховния съд, чийто състав беше променен от президента Доналд Тръмп, пише Франс прес, като отбелязва, че съдът може да използва разглеждането на приет в Мисисипи закон, за да се върне с близо 50 години назад.

Деветимата съдии, шестима от които са консерватори, започнаха в 15 ч. по Гринуич дебатите по закон, приет в щата Мисисипи през 2018 г. и забраняващ абортите след 15-ата седмица. Решението се очаква напролет.

Няколкостотин души участват в два протеста пред Върховния съд от сутринта, отстоявайки противоположни възгледи. Противниците на абортите носеха плакати, на които пишеше „Абортът е убийство“ и „Бог мрази ръцете, които проливат невинна кръв“. Те се надяват на отмяна на решението „Ро срещу Уейд“, след близо половинвековна борба.

С това емблематично решение от 1973 г. Върховният съд прецени, че Конституцията гарантира правото на аборт на жените и щатите не могат да ги лишават от него. След това тя уточни, че то важи, докато зародишът не е „жизнепособен“ – предполага се към 22-24-та седмица от бременността.

Законът, приет от щата Мисисипи, макар и умерен, нарушава тези правни рамки и беше блокиран от федералния съд преди влизането си в сила. Представителите на щата се обърнаха към Върховния съд.

Върховният съд прие да разгледа иска на Мисисипи, макар че не беше длъжен, като обясни, че е готов да разгледа границата за „жизнеспособност“. Но щатът иска вече анулирането на решението от 1973 година.

„Преди 49 години, съдът даде предимство на политическа интуиция пред стабилни правни аргументи, за да достигне до конституционно неоснователно заключение и е време тази грешка да бъде поправена“, заяви главната прокурорка на щата Лин Фич.

Представители на всички равнища в Републиканската партия изразиха подкрепата си, както и Католическата църква и множество организации против абортите. Някои от тях похарчиха милиони долари за рекламни кампании преди заседанието.

Влиянието на консервативните съдии във Върховния съд вече се усети на 1 септември, когато той отказа по процедурни причини да блокира влизането в сила на приет в Тексас закон, забраняващ абортите от шестата седмица. По-късно Върховният съд започна да разглежда случая, но окончателното решение ще се забави. Много тексаски жени са принудени да напускат щата, за да извършат аборт.

Защитниците на правото на аборт също се мобилизират за борба. Те предупреждават, че ако бъде отхвърлен критерият за жизнеспособност, щатите биха могли да забраняват абортите на произволен етап от бременността.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар