Бъдещето на устойчивите градове чрез цифровите двойници и потенциала на ИИ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цифровите двойници на града (Urban Digital Twins), използващи методи на изкуствения интелект (ИИ), имат ключова роля в стремежа към изграждането и развитието на устойчиви и интелигентни градове. “Градовете на бъдещето” ще бъдат на фокус в панела “Бъдещето на устойчивите градове чрез цифровите двойници и потенциала на ИИ” по време на Годишната конференция “Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation”, която ще се проведе на 5 и 6 декември. Тя ще ознаменува и откриването на новата високотехнологична сграда на Института “Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Дискусията ще събере на едно място водещи световни експерти, които ще разкрият как динамичното взаимодействие на иновативните технологии в градските цифрови двойници, променят планирането, проектирането и управлението на нашите градове.

Лекторите ще представят идеи, свързани с иновативния потенциал на градските цифрови двойници и ИИ и вдъхновение от тяхната синергия за преодоляване на предизвикателствата в развитието на съвременните градове и превръщането им в по-добро място за живеене за хората.

Специален гост-лектор ще бъде Сиси Златанова – професор по програмата SHARP в Университета на Нов Южен Уелс (University of New South Wales (UNSW)). Нейните изследователски интереси са в областта на 3D моделирането и интегрирането на BIM и ГИС, 3D моделирането на закрити помещения, 3D представянията, управлението и визуализацията на 3D данни.

Участници в дискусията ще бъдат:

Десислава Петрова-Антонова – професор по софтуерно инженерство във Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и ръководител на изследователското направление “Управление на данни” и приложната област “Градове на бъдещето” в GATE. Нейният изследователски фокус е върху оперативна съвместимост и семантичното обогатяване на данните. Тя ръководи пилотния проект “Цифров двойник на града”, в рамките на който се създава 3D информационен модел на Район “Лозенец” и се разработват анализи, симулации и визуализации на градските среда и процеси, свързани с параметрично градско планиране, качество на атмосферния въздух, пешеходна достъпност, ветрови комфорт на пешеходците и др.

Андерс Лог е професор по изчислителна математика в Технологичния университет Чалмърс, Швеция. Научните му интереси са в областта на адаптивните методи на крайните елементи, автоматизираните софтуерни системи от високо ниво, специфични за домейна езици и компилатори в научните изчисления, добавената и виртуалната реалност, както и приложенията в биомедицината, общата теория на относителността, архитектурата и геоинформацията; по-специално широкомащабното моделиране и симулация на градове. Лог е директор на Центъра за цифрови двойници в Чалмърс и директор на Шведската мрежа за математика в индустрията.

Доц. Мила Коева работи в областта на 3D данните за земята във Факултета по геоинформационни науки и наблюдение на Земята (ITC) на Университета в Твенте. Основните ѝ области на компетентност включват 3D моделиране и визуализация, 3D кадастър, 3D поземлена информация, безпилотни летателни апарати, цифрова фотограметрия, обработка на изображения, изработване на едромащабни топографски и кадастрални карти, ГИС, използване на сателитни изображения за актуализиране на кадастралната информация и др.

Модератор на дискусията ще бъде Бернд Кецлер, научен координатор на Центъра за цифрови двойници към Университета по технологии, Чармърс. Той има богат опит в управлението и управлението на изследователски и иновативни проекти, както и специални познания в областта на градските цифрови двойници.

Съдържание на:
Институт GATE

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар