Бъдещият премиер на Северна Македония: Ще се придържаме към утвърдените от парламента позиции

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бъдещият премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че ще се придържат към утвърдените от парламента позиции по отношение на преговорите с България. 

Изявлението беше направено късно снощи, след като Ковачевски оповести имената на новите министри от неговата партия – Социалдемократически съюз.

Попитан за заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, бъдещият министър-председател на югозападната ни съседка каза, че е добре да се преговоря за въпроси, които се отнасят до бъдещето, защото така може да се възстанови доверието между правителствата и гражданите на двете държави.

По отношение на очакванията от срещата с българския премиер на 18 януари той заяви, че е добре да се обсъжда инфраструктура, икономика, т.е. бъдещето, а не историята, защото това е начин да бъде върнато доверието между двете държави и че червените линии няма да бъдат прекрачвани.

Ковачевски обяви приоритетите на новото правителство и предложенията за нови министри, които по думите му имат професионален капацитет, коректност и желание да работят за гражданите и вярват в солидарността и равенството. Екип от нови хора, но и доказани вече в предишното правителство, съобщиха македонските медии.

На досегашните си позиции остават Оливер Спасовски – министър на вътрешните работи, Фатмир Битичи- вицепремиер по икономика, Любчо Николовски – министър на земеделието и Благой Бочварски -министър на транспорта и съобщенията. Боян Маричич ще поеме поста вицепремиер за евроинтеграция, Славица Гърковска- вицепремиер по борба с корупцията, Славянка Петровска е предложена за министър на отбраната, Никола Тупанчевски – министър на правосъдието, Йована Тренчевска- министър на труда и социалните въпроси и Бисера Костадиновска-Стойчевска- министър на културата.

От квотата на Алианс за албанците ще бъдат министърът на здравеопазването и министър без портфейл, отговарящ за диаспората и информационното общество и администрацията.

Кадрите на Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети остават непроменени в новото правителство.

Запитан за справянето с енергийната криза, Ковачевски потвърди, че ще бъдат предприети редица мерки за енергийна стабилност.

Представени първо на тясното партийно ръководство, а снощи на Централен съвет на СДСМ, днес предложенията за нови министри и проекто-програмата на бъдещия кабинет ще бъдат внесени в парламента. Очаква се през уикенда да бъде насрочено заседание на парламента в Република Северна Македония, на което да бъде гласувано новото правителство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар