Българин засне изригването на исланския вулкан (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българинът Георги Георгиев успя да заснеме изригването на исландския вулкан Гелдингадалсгос, който се намира на около 50 км от исландската столица Рейкявик. В социалните мрежи мъжът публикува зрелищно видео от потоците лава.

“След 8 часа преход през скали и мъх успяхме най-накрая да стигнем до мястото на изригване на вулкана Гелдингадалсгос и безопасно да се върнем у дома след общо 12 часа в дивата природа. Успях да заснема следните кадри и да се насладя на тази грандиозна гледка само на метри от избухващия вулкан. Това беше може би най-трудният и изтощителен поход, който някога съм правил в живота си и… заслужаваше ли си?? Ще ви оставя да решите това”, споделя Георги Георгиев и показва впечатляващото видео.

През уикенда в зоната бяха допускани посетители, а исландски учени показаха възможностите за приготвяне на скара върху лава.

От днес обаче достъпът до вулкана е ограничен заради висока концентрация на димни частици във въздуха.

Изригването на вулканичната система на полуостров Рейлянес продължава. Всяка секунда кратерът бълва между 5 и 10 куб. метра лава, пишат местните медии.

На 19 март започна изригване на вулкана след над 40 000 малки земни труса в района на плананата Фаградалсфятъл през последните седмици. Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и така е предизвикала земетресенията.

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар