Българин от Охрид е бил пребит от полицаи в дома си

Българин от Охрид е бил пребит от полицаи в дома си

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българинът от Охрид Яне Мургоски е бил бит в дома си от полицаи в Северна Македония. За това  сигнализира председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов в профила си във Фейсбук.

По думите на Стоянов пребитият Яне е с две счупени ребра, счупен нос, комоцио и счупена лява ръка.

“Вчера, в дома на пострадалия е извикана полиция заради вербален битов скандал между него и 20-годишни мъже. Идвайки, полицията го е пребила. Побоят е продължил около 10 минути. За всичко има медицинска документация. Двама от полицаите – побойници се намират в ареста. Бащата на пребития е македонският писател Владо Мургоски, българин, който издаде книга преди седмица за първото българско дружество в Македония след 1944 година. Считам, че има връзка между този побой и писателската дейност на баща му, която е свързана с българите в Македония и тяхната борба за политически и човешки права”, коментира Стоянов.

От фондацията очакват реакция от българска страна.

Това е поредният побой над етнически българин в Република Северна Македония. 

През юни м.г. председателят на Сдружението на българите “Шемето” в Струга Бекир Кадриески бе нападнат и бит от неизвестни лица на публично място в града. Атаката била извършена в гръб, а мъжът бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце като по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите “мръсен българин”.

На 19 януари 2023 г. пък секретарят на сдружение “Цар Борис Трети” Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид. Ден след това беше транспортиран с правителствения самолет “Фалкон” за лечение в България. По случая се води съдебно дело. По време на последното съдебно заседание обвиняемият за побоя с гордост обяви, че “разбира обвинението, но не се чувства виновен”. При побоя случаен минувач извикал да спрат, а обвиняемият Илия Спасески отговорил: “Не си заслужава за българин да викаш полиция”, и заедно с още един нападател продължили да налагат Пендиков.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар