Лична карта

Българите вече влизат в Турция само с лична карта

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските граждани вече влизат в Турция само с лична карта. Първите автобуси с българи днес са минали Капитан Андреево, а пътниците им са били допуснати в южната ни съседка след представяне само на лична карта, без да необходим международен паспорт. Турските гранични власти са им дали лист, който им напомня, че могат да останат в страната до 90 дни, съобщават туроператори пред TravelNews.

Новият пропускателен режим идва в резултат на указа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според който българите са освободени от визи за туристически визити и транзитни преминавания през Турция, като могат да останат за период от 90 дни в рамките на 6 месеца.

Така България се превръща в 12-ата държава от Европейския съюз и общо 17-ата, чиито граждани ще могат да влизат в Турция, без да им е необходим международен паспорт.

Макар решението на Ердоган да влезе в сила още вчера, българските и турските власти подходиха предпазливо и посъветваха пътуващите да си носят валиден международен паспорт, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати в страната.

Облекченият режим за влизане в Турция вероятно ще доведе до допълнително увеличаване на многобройните българските посетители в южната ни съседка. Резервациите за август и септември са нараснали, след като бе съобщено за премахването на задграничните паспорти.

В Одрин се виждат големи групи български туристи, а търговците отново се наслаждават на многобройни клиенти. Според турски медии по улиците на града буквално “няма къде да се стъпи” от хора, които са дошли да покрият много от нуждите си – от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване. Нашествие на българи по пазарите в Турция

Туристи от България споделят пред турската телевизия НТВ, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление. Очаква се през следващите дни посещенията от България да са още по-интензивни.

Заради големия наплив от желаещи български туроператори са продължили програмите си и през юли и август въпреки горещините. За да обслужат клиентите си, те пускат чартърни полети до Анталия, Бодрум, Мармарис и Кушадасъ, които ще продължат до средата на октомври. В любимия турски курорт на българите живеят хиляди чужденци

Големият брой резервации се запазват дори при по-високи цени през юли и август. Хората са като отвързани и искат да пътуват сега, защото се притесняват, че през есента може да ни затворят заради новата вълна, казват от туристическите фирми.

Над 16 милиона чужди туристи са посетили Турция от началото на годината, което е със 185,7% повече спрямо същия период на миналата година, показва официалната статистика. Най-много посетители са пристигнали от Германия, Русия, Великобритания и България. Очаква се нивата на българските туристи в Турция да достигнат тези от преди пандемията през 2019 г. Над 2 млн. българи са пазарували в Одрин през 2019 г.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар