Българите зад граница искат да гласуват по пощата. Дончев: Няма да стане

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българи, които живеят извън страната, настояват на предстоящите парламентарни избори да може да се гласува по пощата и да бъдат открити повече секции за гласуване в чужбина. Според вицепремиера Томислав Дончев обаче това няма как да стане до изборите.

“Правим всичко възможно да осигурим максимално олекотена процедура за българите в чужбина. Но това зависи от мерките във всяка една отделна държава. Гласуване по пощата би била авантюра”, каза Дончев пред бТВ.

Той обяви, че има “принципна симпатия” към електронното и гласуването по пощата, но според него няма как тези варианти да се въведат за два-три месеца за предстоящия парламентарен вот.

“Правителството не е господар на изборния процес. То подпомага логистично Централната избирателна комисия (ЦИК) осигурява обществения ред посредством структурите на МВР”, каза още Дончев и добави, че ГЕРБ “нито един път не сме се явявали на парламентарни избори организирани от нас”.

Според него вариантът за гласуване на карантинираните е разширяване на обхвата на подвижните избирателни секции.

Българите зад граница отправиха искането си за гласуване по пощата по време на онлайн среща с президента Румен Радев, който продължава консултациите си за това как да се организира вотът, така че да се гарантира конституционното право при запазване на здравето. Във вторник държавният глава ще се срещне с парламентарните партии, а Дончев обяви, че ще участва в разговорите и ГЕРБ няма да ги бойкотира.

Вот по пощата

“Гласуването по пощата е най-чудесният вариант. Лично на мен ми се е налагало да чакам на опашка 3 или 4 часа, за да гласувам и мисля, че това е сериозен проблем във време на пандемия да изложим хората на тази опасност”, каза живеещата във Виена Марияна Де Мео по време на онлайн срещата с Радев.

Тя предложи в чужбина да бъдат отворени повече секции, за да се облекчи гласуването.

“Не знам дали не е крайно късно в момента да водим тези разговори. Стискам палци да можете да убедите така наречената изпълнителна власт да отвори Изборния кодекс и да направи така нужната промяна поне гласуване по пощата”, добави Де Мео.

“В Германия все повече се набляга на това да се гласува по пощата. Не мога да премълча факта, че реномето на гласуването по пощата е намаляло. Обществото е разделено и се разделя все повече на тема какво става с моя глас, след като гласувам по пощата”, каза Ясен Буташков.

Според Йосиф Соломонов, който живее в Испания, обаче гласуването по пощата няма да промени активността по време на вота. “Няма да има висока активност на българите в Испания до момента, в който не се реши създаването на изборни райони “чужбина”. Не знам за другите страни, не се наемам да говоря”, посочи той. Думите му се базирали на анкета, която била проведена сред българската общност там.

Буташков обаче подчерта, че е нереалистично да се иска от този парламент да създаде МИР “Чужбина”.

Март – прекалено рано да се гласува

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори.

“И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Като нещо по-смислено, това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата”.

Първоначално президентът Румен Радев, че смята да насрочи вота за 28 март, а след това от екипа му уточниха, че датата може да бъде променена. Премиерът Бойко Борисов от своя страна настоя тя да бъде спазена и обвини Радев, че си “измива ръцете” с консултациите и иска да отложи изборите.

Очаква се до края на януари Радев да насрочи изборите.

Дискриминация

Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания, каза, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца.

Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.

“Ние можем да отворим само 35 секции в страна, защото Великобритания излезе от ЕС. Това е невъзможно. Казвам го с цялата сериозност на която съм способна. На последните избори имахме около и даже над 50 секции”, посочи Спирова и предупреди, че намаляването на секциите ще доведе до струпване на хора.

Спирова подчерта и друго – трябва внимателно да се провери в кои страни има карантина за влизащите в страната, защото по принцип МВнР командирова представител във всяка секция извън страната.

“До колкото знам във Великобритания има начин тези хора да бъдат допуснати без да се карантинират. Но да речем в Австралия препоръката на правителството е дори дипломатите да се карантинират”, посочи тя.

Радев коментира, че институциите, гражданските организации, политическите партии трябва да работят заедно, така че участието на българите зад граница в предстоящите избори да бъде активно.

Президентът посочи, че гласуването в чужбина има още едно важно значение – освен да бъде зачетен гласът на сънародниците ни зад граница, те укрепват духовната връзка с родината и ангажираност с обществено- политическия живот в България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи сред въпросите за предстоящите избори изтичащите лични документи на много български граждани у нас и в чужбина.

Удължаване на документите 

От българските общности зад граница са поставили въпроса дали ще има удължаване на документите поради невъзможността в момента да бъдат подновени, за да не стане, по думите на вицепрезидента,от една на пръв поглед формална причина, да не може да се упражни правото на глас.

Илияна Йотова каза, че е важно в разговора българите зад граница да посочат какво може да се направи в подготовката на изборите, така че активността сред сънародниците ни навън да бъде голяма и всеки независимо от ковид кризата да има достатъчно възможности да отиде до урните и да гласува.

В президентството в никакъв начин не искаме който и да било да си помисли, че може да използва здравната криза, за да се ограничават избирателни права, каза още Илияна Йотова.

СДС: Консултациите са евтин фарс

По-рано СДС излезе с позиция срещу президента, който не покани партията на среща, въпреки че през почивните дни проведе консултации с извънпарламентарните партии.

“Консултациите на Румен Радев с извънпарламентарни партии, обявени уж за датата на изборите, напълно свалиха маската на обитателя на “Дондуков” 2. Той покани партии и движения, създадени в последните години или месеци, повечето от тях проруски и свързани с протестите срещу настоящото управление. Но предпочете да забрави проевропейски партии с дългогодишна история”, посочват от СДС, които на последните европейски и местни избори бяха в коалиция с ГЕРБ.

От партията твърдят, че не били засегнати от това, че са били пропуснати, “защото мястото на СДС не е в тази компания от проруски, производни на БСП и пред заличаване партии”.

“Поведението му (на Румен Радев – бел. ред) доказва, че датата за изборите е параван, зад който се създава новия Отечествен фронт, под егидата на президента. Благовидният предлог за сбирките на “Дондуков” 2 се използва, за да се официализират срещите му с протестърските партии, на които Радев се изживява като лидер, и на спокойствие да бабува на новата коалиция, която да осъществи голямата мечта на президента – да дърпа конците на изпълнителната власт”, пише още в позицията.

Според СДС протестите, които нарича “протестърският театър от лятото”, не са имали за цел да свалят управлението, защото никоя от “формациите, които участваха в него, не беше готова за избори”.

“Това беше сцената, на която се подготвяше новата коалиция, под юмрука на Радев (…) Подробностите се уточняват сега, а обществото е залъгвано, че темата е датата на изборите. Вероятно Радев е наясно, че няма да има втори мандат и задкулисно се опитва да си подсигури политическо бъдеще. Президентската институция никога не е употребявана за димна завеса и евтин фарс, както в момента! Ако Румен Радев има поне малко политическо достойнство, нека да си спомни, че по Конституция, тази институция олицетворява единството на нацията, а не лични и партийни политически изгоди”, пише още в позицията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар