Българите отново без достъп до белодробни трансплантации

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австрия спира трансплантациите на чужденци и така Илияна Христова засега остава последната българка, трансплантирана с бял дроб във Виена. Чакащите след нея 18 души няма да имат този шанс.

Новината потвърди за bTV изпълнителният директор на ИА  Медицински надзор Росен Иванов.

Клиниката, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци. Причината е липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната.

Операцията на Христова беше първа за български пациент след 2-годишно прекъсване. Нуждаещите се и близките им многократно протестираха с искания здравните власти у нас да намерят алтернатива, като някои от чакащите междувременно починаха.

Припомняме, че в началото на годината Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията на бял дроб. В този период, когато се обучават специалисти, проф. Клепетко пое ангажимент всяка година по 5 български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на Виенската болница.

Иванов посочи, че България води преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма. Това поставя под ново изпитание българите, чакащи за белодробна трансплантация.

Такава операция към момента не се извършва в България и единствената надежда остава чужбина. Обучението зад граница на български лекари и сестри продължава.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар