Българите от Северозапада са били най-пестеливи на ток по празниците

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Потреблението на електроенергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България в празничните дни от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. е било 47 288 MWh (мегаватчаса), съобщиха от електроразпределителното дружество.

Това е с около 6,6 MWh или 12,2 процента по-малко в сравнение със същия период една година по-рано, когато клиентите на енергийното дружество са потребили 53 896 MWh. Върхово потребление и през 2021, и през 2022 г. в периода на трите почивни дни се отчита навръх празника на 31 декември. Компанията, която доставя електроенергия на 1,2 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен традиционно регистрира повишена консумация на ток в края на всяка година по време на коледните и новогодишните празници. По-незначително понижение на потреблението спрямо предходната година през посочения тридневен период се наблюдава за област Варна – 4,6 на сто, посочиха от дружеството.Малко по-топлото време през току-що приключилите новогодишни празници 2022/2023 г. за разлика от същите три почивни дни през 2021/2022 г. е една от причините за понижената консумация на територията на ЕРП Север, според специалистите. В областния град Варна, от друга страна, значителна разлика в потреблението не се наблюдава, вероятно поради големия брой заведения, пълни с празнуващи хора. Въпреки изнесените общи данни, потреблението на всеки отделен клиент е индивидуално и зависи от потребителския стил, начина на отопление и класа на използваните електроуреди, както и от наличието на вътрешна и външна изолация на помещенията и сградите.


От ЕВН (EVN) България пък съобщиха, че техните клиенти са консумирали общо 77 907 MWh (мегаватчаса) електроенергия в периода 31 декември – 2 януари. Тези данни са по-високи спрямо стойностите за същия период година по-рано (31 декември 2021 – 2 януари 2022 г.), когато са консумирани общо 76 367 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 31 декември 2022 г., когато е достигнал 1591 MWh.

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар