Българите по-отворени към модерни начини на плащане от европейците – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една четвърт (24%) от европейците очакват, че ще имат възможност да се разплащат безконтактно с умен часовник, гривна, ключодържател или друга форма на преносими разплащателни аксесоари, сочат нови данни на Mastercard. За България процентът е дори по-висок от средноевропейския – 30% от потребителите очакват възможността да разплащат безконтактно с помощта на преносим аксесоар, каквито вече се предлагат от някои банки у нас. По този показател, българският пазар се нарежда до тези в Дания, Ирландия и Испания и пред Франция (20%), Германия (12%), Швеция (17%), Австрия (18%) и др.

Безконтактните плащания с Mastercard и Maestro отчитат ръст от 145% през миналата година, което води до повишения интерес на европейците към използването на нови методи за разплащане. Обявяването на тези данни съвпада със старта на пилотния проект за преносими разплащателни аксесоари в Холандия за водещата датска банка ABN AMRO. Наред с продължаващия растеж, бариерите пред използването на безконтактни разплащания намаляват. Притесненията от потенциална злоупотреба бележат най-висок спад (-24%), като сред потребителите в Холандия (-41%), Испания (-33%) и Великобритания (-31%) се наблюдава най-голямо понижение при подобни опасения.

Банките в Европа вече работят с Mastercard, за да предоставят на потребителите нововъведения в безконтактните плащания. ABN AMRO е една от първите банки, които осигуряват разплащания с преносими аксесоари, свързани с банкова сметка. Пилотният проект ще позволи на 500 потребители от различни възрастови групи да усетят какво е чувството да извършваш безконтактни плащания с пръстен, часовник, гривна или ключодържател.

“Европейският пазар е водещ в безконтактните разплащания на глобално ниво и огромният успех създава търсене за още по-голямо удобство”, казва Паоло Батистън, изпълнителен вицепрезидент Дигиални плащания и европейски лаборатории, Mastercard. “Доверието в безконтактните плащания е по-голямо отвсякога и изглежда, че потребителите са готови да направят крачка напред с извършването на безконтактни плащания през свързани устройства. Проекти като този, който провеждаме в Холандия, ще въведе потребителите изцяло в дигиталната икономика”, допълни той.

Mastercard продължава да работи в сътрудничество с търговци, за да отговори на очакванията за преносимите разплащателни аксесоари. За последната година броят на търговските вериги в Европа, които предлагат безконтактни плащания, е нараснал с 42%. В резултат на тези усилия, делът на безконтактните плащания е 38% от всички трансакции в точки на продажби. Холандия предлага перфектното тестово поле за преносими разплащателни аксесоари, тъй като 80% от терминалите в страната вече приемат безконтактни плащания. Над 50% от плащанията в Холандия са извършени безконтактно, според ABN AMRO.

“След като очакванията на потребителите са ясни и новите технологии са достъпни, е време да забравим за тромавите разплащателни методи и да се фокусираме върху по-доброто потребителско преживяване чрез преносимите разплащателни устройства”, заяви Ивон Дюитс, продуктов мениджър в ABN AMRO. И допълни, че за тях е важно да осигуряват удобство на клиентите и да предлагат на всеки от тях разплащателен метод, който най-добре отговаря на неговите предпочитания, като този проект е доказателство за това.

Предоставената информация е от Mastercard и Maestro, както и от изследване, проведено от GCT Research Inc сред над 50 хиляди души от Великобритания, Франция, Русия, Испания, Италия, Германия, Холандия, Полша и Швеция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар