България била единствената страна в ЕС без системата “Бонус – Малус” затова трябвало да я въведем

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тази сутрин в ефирът на БТВ се изживяваше като експерт шефът на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, той ясно заяви, че въвеждането на “Бонус – Малус” системата се прави единствено и само заради факта, че България била единствената страна в ЕС в която нямало такава система.

Сега обаче искаме да попитаме шефът на КФН дали е наясно, че България е и единствената страна в ЕС, която проспа фалита на застрахователна компания “Олимпик” и над 200 000 човека трябваше да платят втори път гражданска отговорност, заради това проспиване на фактите и информацията?

Другото, което искаме да подчертаем е факта, че само и единствено в България органите на КАТ се крият зад знаците за ограничение на скоростта. Само и единствено в България кръстовищата по републиканската пътна мрежа не са осветени. Само и единствено в България, знаци и маркировка липсват по пътищата, а мантинелите седят разбити с месеци, докато някоя калинка от АПИ се сети да прати някой да ги смени.

Също така за шефът на комисията по финансов надзор искаме да подчертаем, че само и единствено в България няма осъдени виновни, за трагедии с човешки животи от катастрофи по вина на строители на пътни съоръжения. Само и единствено в България се оказва, че няма и така наречената вина на политиците, когато гласуват закони.

До тук след като разбрахме какво още си нямаме в България, сме длъжни да ви уведомим, че за пореден път онези, които мислят как да вдигнат цената на гражданската с мотива, че това щяло да спасява човешки животи по пътищата са замислили така нареченият Малус в гражданската да може да я увеличава от 220 – 240 лева до 1200 – 1400 лева, незабавно, докато Бонуса евентуално може да си го получите едва след 5 – 7 години.

Така става ясно, че ако евентуално не станете жертва на някое диво животно по магистралите в България, то може и един ден да доживеете, до това гражданската ви отговорност да се намали с до 50 лева или 25% процента от стойността и, така както е записано в проекто решенията за нововъведението, което било пак повтаряме, заради факта, че само при нас го нямало в Европа.

Естествено при нас ги няма и заплатите и автопарка на страните от ЕС, но това явно в комисията по финансов надзор не ги интересува, както и останалите лапачи в парламента, за тях е важно да обслужат частните интереси на застрахователните компании на същите онези, за които само преди 20 години всички медии твърдяха, че са мафиоти и борчески групировки.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар