България вече получава по-малко пари от пренос на газ! Но пък сме верни на САЩ

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Причината – изцяло е преустановен преносът на синьо гориво през Украйна и това се осъществява изцяло през Турция. Това обясни пред БНР изп. директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

България ще получава по-малко приходи от транзит на газ, считано от 1 януари, докато не бъде построен „Балкански поток“. Това стана ясно от думите на изп. директор на държавната компания „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред БНР. По думите му, цената на преноса на природен газ зависи от два фактора – разстояние на пренос и обем. От 1 януари 2020 г. Русия изцяло е спряла преноса на газ през Украйна, Молдова, Румъния към България, тоест по така наречения „Трансбалкански газопровод“.

Вместо това доставките се осъществяват изцяло през Турция. До 31 декември България беше водещ транзитьор на газ към Северна Македония, Гърция и Турция. Общият капацитет на транзитната ни газова мрежа беше 17,8 млрд. куб. метра годишно. По-голяма част от тези количества отиваха към Турция. Сега се запазва преноса към Северна Македония и Гърция, но той минава по по-съкратен маршрут – от Турция към Гърция и Северна Македония.

Според обяснението на Владимир Малинов през 11 км в България минава и газ за Турция по новоизградената тръба, за да бъде върнат по старата. Справка на електронната страница на „Булгартрансгаз“ не потвърждава тази информация. Не е ясно и какви пари ще получава България от това пренасяне.

Преди да бъде спрян транзитът през Украйна, България е получавала около 140 млн. долара годишно от транзитни такси или близо 210 млн. лева. Единственият шанс на България, по думите на Малинов, да запази транзитните си позиции на Балканите е да бъде изграден „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“ у нас.

След влизането му в експлоатация се очакват приходи от близо 400 млн. лева от транзит на синьо гориво към Централна и Западна Европа. По думите на шефа на „Булгартрансгаз“ към момента вече са резервирани 90% от входния капацитет на „Балкански поток“ и 80% на изходния само от две компании – „Газпром експорт“ и „МЕТ“.

Така за свободно предвижване остават още 20 на сто.

От 1 януари използвания у нас руски газ, който формира около 99% от потреблението в страната, идва изцяло през Турция.

Заради спирането на газопровода през Румъния, страната ни пести над 70 млн. лева годишно, което според изчисленията на енергийното министерство би трябвало да доведе до поевтиняване на природния газ за потребителите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар