България влезе в ” черния” списък на Русия (ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България вече е “черния” списък на Русия от неприятелски държави. От вчера сутринта страната е поставена в листа с потенциални врагове, според информация, изнесена в предаването “60 минути по горещите следи” на главния руски федерален ТВ канал “Россия 1”.

“Що се отнася до приятелите, кои са приятели не знаем, но тази сутрин бе обновен списъкът (с неприятелските държави). Покажете моля на екрана – наложи ни се (на Русия) да впишем сутринта в него и България”, заяви водещата, когато бе показан списъкът на Кремъл с неприятелските страни.

България е добавена към вписаните по-рано неприятелски държави: САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия, поясниха от московската медия.

Причината са събитията от последните дни, когато българската прокуратура обяви за руска връзка с 4 взрива в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси, станали в последните 10 години и свързани с Емилиян Гебрев, пише “Сега”.

По този повод вчера външният министър Екатерина Захариева уведоми русия посланик Елеонора Митрофанова, че пом.-военният аташе на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и до 5 май трябва да напусне страната.

Освен това от българското МВнР обявиха, че България е поискала “правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд”.

На това Москва отговори витиевато, че “при постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка”.

 

Днес пък посолството на САЩ в София излезе с официално изявление по повод на напрежението между България и Русия. На профилите на посолството – и във “Фейсбук”, и в “Туитър”, се появи следният текст:

“България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия” – вероятно отново по повод охладняването на отношенията по оста София-Москва.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар