България дели второто място с Австрия по ръст на търговията на дребно в ЕС през април 2024 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търговията на дребно в страните от Европейския съюз (ЕС) през април 2024 г. се свива с 0,6 на сто спрямо март, а при страните от еврозоната се понижава с 0,5 на сто, сочат публикуваните днес сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат. Няколко страни се открояват със сравнително по-съществено увеличение по показателя, сред тях е и България, която е в челото, според данните.

Икономистите очакваха месечен спад от 0,3 на сто на търговията на дребно в еврозоната през април тази година, посочва ДПА, на която се позова БТА. През март е регистрирано повишение спрямо предходния месец – в Евросъюза с 0,6 на сто, а в еврозоната покачването е с 0,7 на сто.

В сравнение с април 2023 г., календарно коригираният обем на търговията на дребно намалява с 0,1 на сто в целия ЕС и остава без промяна в еврозоната.

В България през април 2024 г. у нас e отчетено нарастване на търговията на дребно с 9,8 на сто на годишна основа, спрямо същия месец на 2023 г. През март е регистриран годишен ръст от 0,4 на сто.

На месечна основа (спрямо март 2024 г.) ръстът на търговията на дребно у нас е 1,9 на сто, сочат данните на Евростат.

Търговията на дребно в ЕС през април 2024 г.

Обемът на търговията на дребно в Европейския съюз през април 2024 г. намалява спрямо предходния месец с 0,9 на сто при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия и с 2 на сто при автомобилните горива и остава без промяна при другите нехранителни стоки.

Сред страните от Евросъюза, за които има налични данни, най-значително месечно нарастване при обема на търговията на дребно през април 2024 г. е регистрирано в Словакия (2,4 на сто), България и Австрия (по 1,9 на сто) и Португалия (1,7 на сто).

Най-значителен спад е отчетен в Латвия (-3,3 на сто), Кипър (-3,1 на сто) и Дания (-2,7 на сто).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар