България е вторият най-голям пазар за турския износ на Балканите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е вторият най-голям пазар за турския износ на Балканите, показват данни на Съюза на турските износители за първото тримесечие на 2024 г., оповестени в турски медии.

Износът за България в този период бележи увеличение с 3,4 на сто в сравнение с първото тримесечие на миналата година и е на стойност 1,027 млрд. долара.

В това отношение единствено Румъния на Балканския полуостров изпреварва България. Тази страна е приела стоки от Турция на стойност 1,865 млрд. долара в периода януари-март т.г. – увеличение от 36 на сто на годишна база.

Като цяло износът на Турция за балканските държави е нараснал с 19,11 на сто през първото тримесечие, като при всички страни без една – Република Северна Македония (РСМ), се наблюдава увеличение. При износа на Турция за РСМ е регистриран спад от 2 процента. Изнесените от Турция стоки в периода за страните на Балканите възлизат на 5,6 млрд. долара.

Общият внос в балканските страни е на стойност 500 милиарда долара годишно, като делът на Турция в тази сума понастоящем е 5 млрд. долара, но страната си поставя цели да го увеличи десетократно, отбелязва турското издание “Супер хабер”.

Увеличение бележи и износът на Турция като цяло – в периода януари-март той е нараснал с 3,6 процента на годишна база до стойност от 63,6 млрд. долара.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар