България е дефектна демокрация

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Състоянието на демокрацията в България се влошава. Това е заключението на годишния доклад на Икономист за състоянието на демокрацията, предаде Свободна Европа.

Основните слабости са свързани с независимостта на съдебната система и медийната свобода, както се посочва в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия от септември. Споменават се и започналите през лятото протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор в България.

В доклада, цитиран първо от „Дневник“, се посочва, че България е преминала в долната половина на категорията „дефектни демокрации“ – група, която включва държави, където изборите са свободни и хората имат основни граждански свободи, въпреки че се срещат проблеми като нарушения на свободата на медиите. Държавите в тази категория имат слабости в други аспекти на демокрацията – проблеми в управлението, неразвита политическа култура и ниски нива на политическо участие.

Годишният индекс за състоянието на демокрацията на “Икономист интелиджънс юнит” (Economist Intelligence Unit) – подразделението за изследвания и анализи на компанията издател на вестник “Икономист”, се публикува от 13 години. Първият доклад е от 2006 г. Оттогава България не е имала толкова нисък резултат, колкото през последната година.

Оценката се прави по показатели, групирани в пет категории – избирателен процес и плурализъм, функциониране на управлението, политическо участие, политическа култура и граждански свободи. За България най-висока е оценката за избирателния процес – 9.17 от максимална оценка 10. Оценката за политическото участие е 7.22, за гражданските свободи е 7.06. Най-ниски са оценките за управлението – 5.71, и за политическата култура – 4.38.

В световната класация България е поставена на 52-ро място сред 165 държави – след Суринам и преди Индия. Това не е най-лошата позиция за страна от Европейския съюз – следват Унгария (дели позиция 55 с Филипините), Хърватия (споделя 59-о място с Гана) и Румъния (62).

Нито една държава от Източна Европа не е извън групата на „дефектните демокрации“, но тази година в нея са включени Франция и Португалия. Албания от друга страна се изкачва от категорията „хибридни режими“ в групата на „дефектните демокрации“ заради засилената обществена подкрепа за демокрацията, реформирането от правителството на избирателните закони, съобщи „Дневник“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар