България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 5 до 7 юни, в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, София, ще се проведе дванадесетото издание на Европейския музикален форум. Това е ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC) и тази година за първи път стъпва на територията на Балканите, благодарение на предприетата инициатива от Българска музикална асоциация. Форумът се провежда под патронажа на кмета на София, Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Тазгодишното издание е на тема “Справедливост в музиката” и ще включва панели, срещи и дискусии за това как да направим музикалния сектор справедлив за всички участници в него независимо от пол, възраст, неравнопоставеност, сексуална ориентация, раса, класа, етническа принадлежност, религия или друг статус, както е посочено в 10-ата цел на ООН за устойчиво развитие – “Намаляване на неравенството в и между държавите”. Очаква се тази година в него да се включат около 200 делегати от цяла Европа.

Европейския музикален форум си поставя за цел да осигури платформа за дебат и обмен на добри практики относно теми като равния достъп до пазар и участие, справяне с географската дискриминация, подобряване на музикалното образование, ориентация в дигиталната трансформация и други предизвикателства пред създаването на справедливо и разнообразно музикално бъдеще.

Иранско-канадската певица, композитор и мултиинструменталист Golnar Shahyar, ще открие събитието с встъпителна реч, посветена на равенството в музиката. Тя е един от най-успешните изпълнители на съвременната европейска сцена. Призната е също като композитор и продуцент на авторската си музика, а освен това е и сътрудник в танцови, театрални и оперни проекти. През 2008 г. се установява във Виена и започва да изучава глас и китара в Университета за музика и сценични изкуства. Дебютният ѝ албум “Tear Drop”, издаден през ноември 2022 г., е номиниран за немската награда Jazzpreis за най-добър международен дебютен албум на годината.

Всяка година Европейския музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа – представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел – устойчивото развитие на музикалния сектор.

Събитието е ориентирано към професионални музиканти, ръководители на културни организации и институции, културни мениджъри, представители на национални, европейски и международни организации, политици, представители на местни и национални власти с ресор култура и други заинтересовани от музикалната екосистема и политиките за развитие на културните индустрии участници.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар