България е получила отговор от „Газпром експорт“, готови са да обсъдят изискванията ни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Според комуникацията с „Газпром“ около една трета от нужните количества газ би трябвало да дойде оттам. Получихме отговор от „Газпром експорт“. Комуникацията върви бавно. Те са готови да обсъдят нашите изисквания“. Това заяви пред bTV министърът не енергетиката Росен Христов.

„Изпратихме всичко, което искаме да договорим, а те си взеха „тайм аут“, за да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка“, коментира Христов.Той добави, че служебното правителство не иска да ходи на арбитражно дело срещу „Газпром“ и допълни, че в момента се прави всичко възможно да се получат вече договорените количества газ.


Според него редовният кабинет не е започнал да търси дългосрочни договори с други доставчици.

„Договорът с „Газпром“ е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта – тя се появява без конкурс“, допълни той.

За ноември и декември няма договорени количества газ, подчерта министърът.

„Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим усърдно и подготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, за да осигурим доставки. Водим разговори и с „Газпром“. Идеята е да имаме диверсификация на доставките“, уточни Христов.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар