България засега не е задействала механизма на ЕС за гражданска защита заради наводненията

България засега не е задействала механизма на ЕС за гражданска защита заради наводненията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Засега България не е задействала механизма на ЕС за гражданска защита заради наводненията през последните дни. Това заяви говорителят на Европейската комисия Балаш Уйдари на пресконференция в отговор на въпрос. 

Единение на 6.09: Стотици ринат кал в Карловско, сред тях Десислава Радева и Данчо Йовчев

Той поясни, че ЕК е в контакт с българските власти и е запозната със ситуацията, но от наша страна няма отправено искане за помощ.Европейският механизъм за гражданска защита може да осигури подкрепа при издирване и спасяване; при изпращане на лекари, лекарства и здравно оборудване; при пречистване на водата; за предоставяне на средства за временен подслон. Механизмът съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС, и в него участват също Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция.


6 са най-засегнатите населени места от наводненията, съобщи главен комисар Николай Николов – директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Според него около месец-два ще продължи разчистването, а възстановяването на инфраструктурата ще отнеме поне година.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар