България изтегли €2 млрд. нов дълг

България, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Владислав ГорановБългария изтегли нов дълг в размер на близо 2 милиарда евро чрез продажбата на 7- и 12-годишни облигации, пише Bloomberg.

Емисията е стартирала в понеделник сутринта. Продадени са 7-годишни облигации за 1.144 млрд. евро и 12-годишни – за 850 млн. евро.

Общият обем на поръчките е бил за 4.4 млрд. евро, което е позволило дилърите да намалят разходите, които ще има държавата ще има по-малки разходи по заема.

Окончателната доходност е съответно 2.13% за 7-годишните и 3.15% – за 12-годишните книжа.

Предлагането на еврооблигациите започна в началото на седмицата, след решението на Европейската централна банка да намали лихвите и да увеличи покупките на облигации от пазарите.

Днес в следобедните часове Министерство на финансите потвърди официално информацията за новият дълг от за 1.994 млрд. евро.

Министърът на финансите Владислав Горанов подсказа за предстоящата емисия преди дни. “Чакаме добри новини от пазара, за да решим кога да се случи. Двете важни събития са решенията на ЕЦБ и на Фед за лихвените нива. Но сме готови и само чакаме подходящ момент”, каза министърът в интервю за “Капитал”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар