България иска ресор „Земеделие“ за Мария Габриел на фона на кризата с чумата по прасетата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От близо месец сайтове на Европейската комисия пишат, че за българката – кандидат за еврокомисар Мария Габриел, се иска да взем ресор „Земеделие“.

Новината бе написана във www.farmersjournal.ie. , като в статията се посочва, че този е ресорът, който се обсъжда от българските власти.

Сега Габриел отговаря за цифровата икономика и цифровото общество.

Дали България ще вземе този ресор все още не е ясно, тъй като за разперделението им предстоят тепърва дискусии.

Сега в този ресор „Земеделие и развитие на селските райони“ е ирландският еврокомисар Фил Хоган, който също е номиниран от Дъблин за бъдещата Комисия.

Миналия месец Министерският съвет одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на Република България.

Тя бе избрана за евродепутат, но се отказа от мястото си.

Ресорът „Земеделие“ е с едно от най-големите пера в Европейската комисия.

Преговорите на българската власт точно за този ресор са доста странни на фона на африканската чума по прасетата, която върлува в страната.

България е десетата европейска държава, засегната от африканската чума по свинете.

В повечето страни обаче заразата е разпространена само или предимно сред дивите прасета. А у нас са засегнати индустриално гледаните животни и стотици стопани, които отглеждат прасе в двора, трябваше да заколят здравите си животни.

Така много от фермите останаха без стопанства.

А правителството подцени заразата, тъй като от година се говори, че чумата идва от Румъния и е на границата с България. На стопаните се изплащат обезщетения, но много стопанства са фалирали.

От своя страна министърът на земеделието Десислава Танева е категорична, че ще се справят с кризата и хората ще имат възможност отново да отглеждат свине, но шест месеца след овладяването на заразата. Тя обаче все още се разпространява главоломно.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар