България и Гърция пред Европейския съвет: РСМ не спазва постигнатите договорености

България и Гърция пред Европейския съвет: РСМ не спазва постигнатите договорености

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз (ЕС). Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните седмици.

Главчев обърна внимание за сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители отново подчертаха значението на добросъседските отношения, необходимостта държавите-кандидатки за членство в ЕС да изпълнят стриктно поетите ангажименти към ЕС и необходимите реформи.

Вчера служебният премиер отбеляза, че ще постави на вниманието на своите колеги от ЕС въпроса за спазването на постигнатите договорености с Република Северна Македония. Очаквам да се спазват договорките, ще припомня на колегите какви ангажименти са поети през 2022 г. и 2023 г., посочи той. Главчев поясни, че напоследък се наблюдават изявления от правителствени ръководители в РСМ, че няма да се правят промени в конституцията. Ще запозная колегите в Европейския съвет какви са настроенията, обобщи премиерът и изрази очакване Гърция също да не остане безучастна към тези въпроси.

На 25 юни в своя позиция Министерството на външните работи (МВнР) заяви, че е неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества, добавят още от МВнР.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис също са поставили пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на Република Северна Македония, по-конкретно в частта му за употребата на конституционното име на страната, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Както предава информационният портал News24/7, Мицотакис е информирал Европейския съвет за нарушенията на Скопие, като същевременно е поставил на срещата на Европейската народна партия и темата за осъдения избран кмет на албанската община Химара, етническия грък Фреди Белери.

Самият Мицотакис съобщи, че е информирал снощи на срещата на върха на ЕС останалите страни членки за развитията в Северна Македония и е казал пред техните представители, че както президентът Гордана Силяновска, така и премиерът Християн Мицкоски “по същество нарушават пряко Преспанския договор, като пренебрегват erga omnes (т.е. силата на договореностите за всякаква употреба) и избират да използват друго име, различно от конституционно определеното има на страната, за вътрешна употреба”.

Мицотакис е заявил ясно, че “ако Скопие упорства с тази линия, това ще направи изключително трудно, ако не и на практика да осуети всякакъв процес на скорошно сближаване с европейското семейство”.

Що се отнася до Белери, Мицотакис е заявил, че смята, че се разбира от само себе си, че Белери (който е в албански затвор) трябва да дойде в Страсбург и да поеме функциите си на евродепутат. Той беше избран в Европарламента с листата на управляващата в Гърция партия “Нова демокрация”.

От своя страна гръцкото външно министерство, цитирано от портала reporter.gr, обяви че външният министър Йоргос Герапетритис е представил подробно въпроса за нарушенията на Преспанския договор на Съвета по външни работи на ЕС. В съобщението се казва, че “ръководството на Северна Македония продължава да нарушава Преспанския договор” и “се връща към действия от миналото, които говорят за иредентистки настроения и пълно непознаване на историята”, като “се отдалечава с всеки изминал ден все повече от добросъседските отношения, които представляват ядрото на европейското и международното право”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар