България и Турция трябва да работят за ограничаване на негативите от войната в Украйна

България и Турция трябва да работят за ограничаване на негативите от войната в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България и Турция трябва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение. Около това мнение се обединиха на среща в президентството държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, съобщиха от прессекретариата на президента. В рамките на посещението си у нас турският първи дипломат разговаря и с премиера Николай Денков и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

И двамата определиха като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави.

Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа, заяви Румен Радев.

Той открои съвместната работа по време на служебното правителство за разширяване на капацитета на ГКПП “Капитан Андреево” и сключения меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Предвид промяната в глобалните вериги за доставки засилването на транспортните ни връзки и увеличаването на капацитета на пропускателните пунктове ще придаде нов импулс и перспектива на търговско-икономическото сътрудничество за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, заяви Румен Радев.

Мария Габриел пред турския си колега: Ще продължим да подкрепяме европейския път на Анкара

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната криза в Европа Турция осигури навременен достъп на страната ни до турските терминали за втечнен газ, което не позволи България да изпитва затруднения при резервирането на слотове. Президентът акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект “Solidarity ring” за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Партньорството в сферата на сигурността също беше обсъдено по време на срещата. Румен Радев и Хакан Фидан отбелязаха доброто сътрудничество между България и Турция за охрана на общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора.

Министър-председателят акад. Николай Денков също се срещна с министъра на външните работи на Турция.

Премиерът Николай Денков на срещата в МС с Хакан Фидан

Премиерът Николай Денков на срещата в МС с Хакан Фидан

Снимка: Министерския съвет

В разговора акад. Денков и Хакан Фидан затвърдиха добрия политически диалог между двете държави. Българският премиер и турският външен министър бяха категорични, че отличното сътрудничество трябва да продължи и в областта на сигурността и стабилността в региона, обявиха от Министерския съвет на официалната си страница във Facebook. Общите действия в борбата с нелегалната миграция и ползотворните контакти между отговорните институции на двете страни са ключови не само за Югоизточна Европа, но и за цяла Европа.

В хода на срещата беше изтъкнато желанието и от двете страни за задълбочаване на връзките в сферите на търговията, транспорта, енергетиката, иновациите и културата между България и Турция, информираха още от Министерския съвет.

Надпревара за снимки с турския външен министър между стари и бъдещи лидери на ДПС

По време на посещението си министър Хакан Фидан се срещна и с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, по чиято покана е у нас. България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция, заяви Габриел на пресконференция след срещата. От своя страна министър Фидан обясни, че стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара и обърна внимание, че има желание да се постигнат десет млрд. възможно най-скоро.

Президентът Румен Радев също проведе среща с министъра на външните работи на Република Турция. Пред него държавният глава заяви, че разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа.

Хакан Фидан също определи като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави.

Турският външен министър се срещна и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Турският външен министър се срещна и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Снимка: Facebook/Boyko Borisov

В сградата на Народното събрание Фидан разговаря и с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сигурността и стабилността в Европа и в Черноморския регион бяха централните теми на срещата ми с министъра на външните работи на Турция, обяви във Facebook Борисов. С министър Фидан се обединихме около извода, че като партньорски страни в НАТО България и Турция ще продължим да си сътрудничим в гарантирането на стабилността в Черноморския регион в контекста на войната в Украйна, посочи Борисов.

Обсъдихме и сътрудничеството между двете страни в борбата с незаконната миграция, обясни лидерът на ГЕРБ и допълни, че е уверил Хакан Фидан, че България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция. Подчертах пред министър Фидан, че България ще продължи да бъде пример за етническа и религиозна толерантност, заяви още Бойко Борисов.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар