България и Украйна договориха лицензионен режим за слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев договори с украинския си колега Микола Солски детайлите за прилагане на лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща.

Министерството на земеделието и храните спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса на тези селскостопански продукти, съгласно Меморандума, сключен между правителството и Инициативния комитет на протестиращите земеделски производители, каза министър Вътев, цитиран в съобщение на МЗХ.

Той подчерта, че след този срок двете страни стриктно ще наблюдават да няма изкривяване на пазара, както и да не се подкопават интересите на българските производители, преработватели и потребители.

Вносът и обменът на данни между двете страни продължава да се следи.

От друга страна, преработвателите на слънчоглед вчера отново настояха България да приеме обещания режим за внос на слънчоглед от Украйна до 30 ноември. “България е най-големият износител на слънчогледово олио и свързани продукти в Европейския съюз. Извоювахме това място за страната си и настояваме то да бъде запазено, заедно с безспорните ползи за държавата”, заявиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Според сдружението спирането на вноса на маслодайни култури от Украйна преди осем месеца е довело до системен недостиг на суровина за преработка на вътрешния пазар, спад на производството с над 30 процента и огромни загуби за преработвателната промишленост, временно затваряне на заводи и освобождаване на служители, както и неизпълнение на договори.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар