България може да се откаже напълно от руския газ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България може да се откаже напълно от руския газ

Стоп кадър/бТВ

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото – спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни в „Денят започва“ енергийният експерт Иван Хиновски.Според него разговори с „Газпром“ трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата „взимаш или плащаш“, която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.


В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват, допълни той.

Според него България не е направила грешка като е отказала да плаща на „Газпром“ в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него „разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на „Газпром“. Тогава ще видите съвсем друга позиция на „Газпром“, прогнозира Хиновски.

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ, пише факти.бг.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар