България настоява подкрепата за преход на въглищните региони да продължи и след 2030 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Крайно необходимо е продължаването на подкрепата за въглищните региони и след 2030 година и опростяване на режима за предоставяне на средствата. В това число и специални условия по отношение на режима на държавни помощи. Това заяви по време на заседанието на ЕС в Брюксел зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова в присъствието на ресорния еврокомисар Кадри Симсон.

С позицията си страната ни се присъединява към нота, изложена от Чешката република и Словакия.

Българският заместник-министър отбеляза, че средствата, заделени понастоящем във Фонда за справедлив преход са недостатъчни, за смекчат прехода по устойчив начин.

Ива Петрова беше в панелна сесия заедно със свои колеги, сред които Германия, Италия и Люксембург, които представиха постигнатите резултати и приоритетите на техните страни по отношение на изпълнението на националните планове за ВЕИ и енергийна ефективност.

Пред тях еврокомисарят Кадри Симсон отбеляза, че е изключително важно сега да се изгради капацитет на национално равнище, да се привлекат адекватни частни инвестиции, да се запазят еднакви условия на конкуренция и да се насърчат производствените вериги и веригите на доставки в ЕС.

Окончателните национални планове в областта на енергетиката и климата, които държавите членки ще представят следващия месец, ще бъдат тест за нашите амбиции. Еврокомисарят е категоричен, че не бива да има отлагания и компромиси към държавите членки.

Държавите-членки да не забавят усилията си за диверсификация и да се ангажират с по-нататъшно намаляване на вноса на руски газ.

“За да постигнем крайната си цел за намаляване на вноса на енергия от Русия до нула, трябва да поддържаме тясна координация, също и на политическо равнище. Трябва да се споразумеем за график и точна пътна карта, за да се справим с последния останал внос и да гарантираме, че всички държави-членки са в състояние да осъществят прехода заедно”.

От днешното заседание стана ясно, че за последните 2 години Европа е успяла да намали руския внос на газ от 45% през 2021 година на 15% през миналата.

Същевременно са увеличени новите инсталирани слънчеви и вятърни мощности. В момента те достигат над 100 GW, или са спестили на домакинствата и бизнеса закупуването на 24 милиарда кубически метра газ.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар