България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда. Докога ще оглавяваме негативните класации на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха гостите в “Здравей, България” по NOVA – членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал.

Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна заплата е далеч под тези в много европейски държави. У нас тя е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.По думите на Мария Стоева по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки ресурси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз.


Експертите са категорични, че сравняване по еднакви сектори или географски сходни населени места би било по-коректно, отколкото това на минимални работни заплати.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар