България оттегли кандидатурата си за домакин на КОП29, подкрепяме Азербайджан

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България подкрепи Азербайджан за председател на КОП29, съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред журналисти на КОП28 в Дубай. Малко преди това от Министерството на околната среда и водите оповестиха, че оттегляме кандидатурата си за домакин на КОП29.

Това сме заявили в позиция до Групата на Източна Европа относно домакинството на 29-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по измененията на климата (КОП 29), съобщи МОСВ.

В духа на добра воля и в името на една успешна Конференция за климата, чийто домакин е Източноевропейската група, Република България оттегля кандидатурата си за домакин на КОП29 и е готова за ползотворно сътрудничество с Домакина и Председателството, което ще бъде избрано с акламация”, се посочва в отговора на страната ни.

В позицията си България приветства постигнатото на най-високо политическо равнище споразумение между правителствата на Армения и Азербайджан за провеждане на КОП29 в Република Азербайджан.

Това е конструктивният подход, към който всички държави в източноевропейската група се стремим, и решение, което запазва председателството на КОП в рамките на групата. Сега фокусът се премества върху приоритетите, предизвикателствата и най-добрите интереси на 23-те страни от нашия регион, посочват от ведомството.

България изразява своята подкрепа за кандидатурата на Република Азербайджан, призовавайки да обмисли това сътрудничество по възможно най-споделен и приобщаващ начин, в духа на доброто разбирателство между всички държави в региона, е позицията на МОСВ, която повтори и министър Юлиян Попов, цитиран от БТА.

“Нашата позиция беше, че оставаме като кандидати, тъй като другите двама кандидати се блокират един друг. Русия ни блокира отдавна, ние просто не бяхме оттеглили нашата кандидатурата, за да има някаква алтернатива, ако тази блокада между Армения и Азербайджан продължи”, поясни министър Попов. Друга причина да не оттеглим кандидатурата си е да останем в дискусията и да направим така, че следващият КОП да бъде колкото е възможно повече европейски и източноевропейски, добави той.

Юлиян Попов каза, че “единствената страна, която имаше политически основания да блокира Азербайджан, беше Армения”, но Ереван се споразумя с Баку.

Везните за домакинството на KOP29 наклоняват към Азербайджан

Приемането на кандидатурата на Азербайджан има особено измерение и принос за процеса на оздравяване на отношенията между тези две страни и евентуалното предотвратяване на военни действия, обясни Попов. Подкрепа на кандидатурата в този момент ще е благоприятна и за самия процес КОП.

“Азербайджан досега не е активно въвлечен в климатични политики. Обикновено председателят на КОП се избира година преди конференцията, но е известен поне три години по-рано. Азербайджан няма да бъде председател след една година, а след една седмица трябва да поеме процеса”, каза той. Други страни приемат идеята за “разпределен КОП”, тя е в развитие и много държави и организации виждат привлекателни страни в нея – ще бъде привлечен цял регион в процеса КОП, организацията ще стане по-достъпна и управляема, допълни Попов.

Той очаква да се срещне с азербайджанския си колега в следващите дни, разменили са кореспонденция днес, а преди месец са разговаряли за председателството на КОП.

На въпрос как ще се приеме председателство на КОП за поредна година от страна, производител на петрол и газ, министър Попов отговори, че всички страни трябва да работят, за да гарантират, че петролните или газови интереси на председателя не се намесват в процеса. “Това притеснение съществува, но от друга страна газови и петролни държави, въвличайки се в този дневен ред, се включват с допълнителни инициативи. Например ОАЕ изградиха първия соларен град в света Масдар сити. Масдар се превърна в голяма компания, която изгражда соларни и вятърни системи в целия свят, навлиза сериозно в производството и на зелен водород. Има притеснения от една страна, но има и възможности. Азербайджан има идеен проект за развитие на офшорни вятър в Каспийско море. Ако това се реализира и ние можем да използваме нашето въвличане в този процес, за да ускорим този проект. При включване на Туркменистан може да се оформи един клъстер”, каза Юлиян Попов.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар