България планира да сглобява и произвежда бойни машини – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Седмица след като стана ясно, че в Министерския съвет ще бъде внесен проектът за модернизация на Сухопътни войски, в София бе представен проект за бронирана бойна машина със задвижване 6х6. Тя е предложение на американската Textron Systems и немската Rheinmetall Group, провело се днес в София, съобщи money.bg.

Двете компании представиха съвместно предложение, с което участват в процедура на Министерството на отбраната за купуване и поддръжка на 100 бойни машини. 

Към тях има и 138 специални и осигуряващи машини, с които да бъде оборудвана една механизирана бригада, какъвто ангажимент имаме по линия на НАТО. Прогнозната стойност е до 1.2 млрд. лв. До момента в процедурата има седем участници.

Ако офертата на Textron и Rheinmetall спечели, обединението има готовност да започне разработка и производство на специална нова машина в България. Възможно е в изграждането да участват и български фирми, както и БАН, УНСС и ТУ. Планира се и въвеждане на нова учебна програма в наши университети, които да обучават студенти за безпилотни системи.

От Техническия университет има разработка на 6 прототипа на бойна машина със задвижване 6х6, които са били одобрени от компаниите. Спецификациите на машините ще бъдат определени в партньорство. Освен за Българската армия, машините може да се продават и в други страни. Идеята се е родила още преди 2015 г., когато е сключено споразумение между Textron и БАН.

Според изпълнителния директор на американската компания Хенри Финерал окончателният прототип на новата бойната машина може да бъде готов до 20 месеца след сключването на договор. Очакват производството да създаде хиляди работни места, включително за висококласифицирани кадри.

Част от бойни машини COMMANDO Select, които Textron предлага да продаде на нашата армия, също ще бъдат сглобявани в България. У нас те ще бъдат доокомплектовани с радио и комуникационно оборудване, системи за подобрено виждане в неблагоприятни условия, както и друго оборудване, което България пожелае. Системи са производство на немската Rheinmetall Group.

Колесните машини COMMANDO Select са създадени на една база и могат лесно да бъдат дооборудвани в зависимост от нуждата на военните с различни видове оръжия, а могат да бъдат ползвани и като линейки. Те могат да бъдат доставени до 10 месеца след сключването на договора.

През 2007 г. Textron вече достави няколко машини, които България ползва в Афганистан.

По думите на председателя на БАН и на Сдружението на българската отбранителна индустрия акад. Стефан Воденичаров страната ни трябва да настоява поддръжката и производството на боеприпасите да се случва в България. Той отбеляза, че обикновено около 2/3 от средствата, които държавите дават при подобни сделки, отиват именно по тези две пера.

Ректорът на УНСС Проф. Стати Статев пък допълни, че по негови оценки възвращаемостта на нашата инвестиция при сключването на договора може да надмине 3 пъти.

На представянето присъстваха военните аташета на САЩ и Германия у нас, както и бившият ни посланик в Щатите Елена Поптодорова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар