България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г.

Брюксел, България, Европа, Общество, Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България - ЕСБългария ще поеме председателството на ЕС от първи януари 2018 година. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на конференция на българските училища в чужбина.

По думите на Кунева това е станало ясно късно снощи.

“По време на нашето председателство ние ще празнуваме 24 май и понеже шест месеца по-рано са си шест месеца по-рано, което е предизвикателство, мисълта, която ми дава спокойствие и щастие в този момент, е, че ще можем да покажем най-малко на цяла Европа какво означава да обичаш езика си, да обичаш азбуката си и колко сме горди с нея”, каза Кунева.

След редовното заседание на Министерски съвет вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че изтеглянето на българското председателство на ЕС в първите шест месеца на 2018 г. заради Брекзит, ще ни струва по-скъпо заради повечето събития, които се организират в тези първи месеци. Кунева обаче не посочи стойността на оскъпяването.

Междувременно министърът на външните работи Даниел Митов коментира във Фейсбук, че решението “следва да ни мобилизира и мотивира допълнително”, така че българското председателство да бъде успешно.

По принцип това трябваше да стане от 1 юли 2018 година. Заради Брекзит обаче се наложи председателствата да бъдат изтеглени с 6 месеца, тъй като заради процедурата по напускане на Общността, Великобритания обяви, че ще се откаже от председателството си през втората половина на 2017 година.

Източник: Дарик

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар