България поканена за транспортен коридор от Иран до Европа

Бизнес, България, Политика, Свят, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борисов - официално посещение в ИранБългария може да се включи в транспортен коридор от Иран до Европа, който да е не само за превози на стоки, но и на природен газ за планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб край Варна. Това стана ясно от разговора на премиера Бойко Борисов с вицепрезидента на Ислямска република Иран Есхак Джахангири. Българската правителствена делегация пристигна в неделя в Иран, където ще се проведат двудневни официални срещи.

“Дойде изключително интересно предложение България да се включи в нов транспортен коридор: Иран – Армения – Грузия – България”, заяви Борисов след срещата си с Джахангири.

“Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите”, отбеляза премиерът.

По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа.

В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ за планирания европейски газов хъб “Балкан” у нас, който също ще бъде тема на срещата на експертите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вносът на ирански компресиран и втечнен газ за България вече бе обсъден с енергийния министър Теменужка Петкова през април със заместник- председателя на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство Фархад Шариф. Възможността страната ни да получава компресиран газ от Грузия пък бе предмет на редица визити на български представители през годините.

На иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на газоразпределителен център на българска територия като европейски проект. На иранския газ се разчита да стане един от източниците за захранване на хъба край Варна.

Борисов отбеляза и проведените разговори за ядрената енергетика – за “възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор”.

Очакванията са България да обсъди с иранската страна продажбата на изградения от “Атомстройекспорт” реактор за АЕЦ “Белене” и така да покрие част от сумата в размер на 550 млн. евро, която НЕК дължи на руската компания след арбитража в Женева за изработеното съоръжение.

Премиерът посочи, че тези разговори ще продължат по-късно в понеделник на ниво министри.

Тема на разговор е било също сътрудничеството в областта на селското стопанство, на транспорта и комуникациите и на туризма.

Обсъдена е и възможността за съдействие на Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Темата ще бъде коментирана между финансовите министри и със съдействието на министъра на външните работи ще се направи необходимото и на европейско ниво, коментира Борисов. “Аз поех ангажимент към моите колеги, включително на Европейски съвет, да поставим темата”, добави премиерът.

Вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири отбеляза добрите взаимоотношения между двете страни в миналото и спадът, който е отбелязан по време на санкциите. “Надявам се със заявената сериозна политическа воля да бъдат съживени тези отношения”, заяви домакинът. По думите му фактът, че днес в Иран е пристигнала такава делегация от България, включваща и представители на частния сектор, говори за това, че сериозната политическа воля ще премине в изпълнение.

Джахангири отбеляза също, че тема в днешните разговори са били сътрудничеството в сферите на нефта, газа, нефтопреработвателна промишленост, енергийните източници и земеделието, които според Иран са много важни. Заявена бе и готовност да се подпомага частния сектор в двете страни, за да могат да се извършват инвестиции.

Сред темите на разговор е била и борбата за тероризма и екстремизма. “Надявам се с обща световна воля тези терористични групи да бъдат сломени“, подчерта д-р Джахангири.
След двустранните разговори бяха подписани три меморандума за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, в областта на инвестициите и в областта на малките и средни предприятия.

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Иран начело на делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, външният министър Даниел Митов, енергийният Теменужка Петкова, транспортният Ивайло Московски, финансовият Владислав Горанов, земеделският Десислава Танева и заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

В края на срещата министър-председателят Бойко Борисов покани своя ирански колега да посети България в скоро време.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар