България потвърди подкрепата си по Закона за възстановяване на природата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България потвърждава вече изказаната подкрепа и ще гласува “за” приемането на Европейския закон за възстановяване на природата. Това стана ясно по време на среща на екоминистрите в Люксембург.

По време на дискусионния панел беше подчертано, че Европейският закон за възстановяване на природата трябва да бъде приет, защото това очакват европейските граждани. Със закона ЕК иска да възстанови природните резервати в Европа.

Селскостопанският сектор по-специално беше яростен противник на планираните планове заради сериозните рестрикции. Браншът възприема по-строгите екологични разпоредби като заплаха за своите компании.

В закона е записано, че до 2030 г. трябва да има възстановителни мерки за 30% от природните резервати, които са в лошо състояние. До 2050 г. трябва да има 90% план за възстановяване. Всички държави-членки трябва да изготвят свой собствен план за възстановяване въз основа на закона. Земеделските производители ще трябва да отделят и повече площи за опазване на биоразнообразието, наред с нови екологични рестрикции към тях.

Законът, инициатива на бившия еврокомисар Франс Тимерманс, беше отложен за дълго време. Преди 5 години ЕС започна енергично с плановете за климата и околната среда, но срещна много съпротива. Протести на фермерите имаше в цяла Европа.

Самият Франс Тимерманс отговори в социалната мрежа X, че днес е велик ден за природата на Европа: Европейският съвет приема Закона за възстановяване на природата.

Законът предизвика през изминалата година редица протести във повечето страни от ЕС. Защитници на природата и фермери протестираха и пред сградата на Европейския парламент в Страсбург.

В отговор на протестите членовете на ЕП подчертават, че възстановяването на екосистемите е от ключово значение за борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие и намалява рисковете за продоволствената сигурност. Те подчертават, че проектозаконът не налага създаването на нови защитени територии в ЕС, нито блокира нова инфраструктура за възобновяема енергия. Те добавиха нов член, в който се подчертава, че подобни инсталации са в преобладаваща степен в интерес на обществото.

Парламентът подчертава, че новият закон трябва да допринесе за изпълнението на международните ангажименти на ЕС, по-специално по глобалната рамка за биологичното разнообразие от Кунмин-Монреал. Членовете на ЕП подкрепят предложението на Комисията до 2030 г. да се въведат мерки за възстановяване на природата, които да обхващат поне 20 % от всички сухоземни и морски райони в ЕС.

Над 80 % от европейските природни местообитания са в лошо състояние. На 22 юни 2022 г. Комисията предложи регламент относно възстановяването на природата, който да допринесе за дългосрочното възстановяване на увредената природа в сухоземните и морските райони на ЕС и за постигане на целите на ЕС в областта на климата и биологичното разнообразие. Според Комисията новият закон ще донесе значителни икономически ползи, тъй като всяко инвестирано евро ще доведе до поне 8 евро ползи.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар