България преговаря с Гърция и с Франция за ваксини назаем

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в момента се преговаря с Гърция и с Франция, за да получи страната ни ваксини назаем.

“Имат забавяне във ваксинирането или хората, за разлика от България, няма опашки за ваксиниране. Да ни дадат сега на заем, за да не прекъсваме ваканционния план като свършат ваксините, защото виждате – свършат, спираме за един-два дена, идват, веднага пак почваме. А пък ние 18 500 000 ваксини сме платили, после ще им ги върнем”, допълни той, цитиран от БНР.

В същото време главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза пред bTV, че има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус. Той отново уточни, че “зелените коридори” могат да работят пълноценно, когато имаме достатъчно ваксини.

“Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина по фазите, не се явяват, а такива, които много искат – не могат да се ваксинират”, коментира Кунчев.

По думите му коридорите дават вариант при, например, отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се ваксинират четирима извън групите.

“Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане”, категоричен е Кунчев. По думите му в три германски провинции са обявили, че възприемат българския модел на ваксиниране и отварят “зелени коридори” за една от ваксините.

На въпрос дали ще има втори дози за вече ваксинираните, главният държавен здравен инспектор е категоричен, че ще има. Той коментира също липсата на ваксини. Според доц. Кунчев “трябва да се караме” на производителите.

“Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта”, каза той.

Доц. Кунчев коментира още, че е пандемията е показала на Европа, че трябва да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни облекла, дезинфектанти, антибиотици и ваксини. Според него, ситуацията в страната ще бъде овладяна поради две причини. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се ваксинират и тези, които оздравяват, толкова по-трудно ще се случва заразяването.

Сертификат за ваксинирани и преболедували

“България ще работим за сертификат независимо, че на някой му се струва дискриминационно”, каза доц. Кунчев. По думите му това ще улесни вече ваксинираните е преболедувалите. Всички останали ще трябва да спазват мерките за минаване през граница – пускане на тестове на коронавирус, например. “Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо”, категоричен е главният държавен здравен инспектор.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар