бойко борисов корупция пари

България при ГЕРБ: Най-корумпираната и бедна страна в ЕС, смята немска фондация

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система са сред основните проблеми в България, констатира в годишния си доклад либералната германска Фондация „Фридрих Науман“.

Макар вече от десет години страната ни да е в ЕС, в България независимостта на правораздавателната система е в стагнация, твърди в заключителния си доклад фондацията, в която се оценява положението в 45 държави.

От там обръщат внимание на три компонента на свободата в дадените страни – икономически, социален и политически. По отношение на правораздавателната ни система констатират отрицателна тенденция или колебания. „Премахването им значително затруднява подобряването в други области на правовата държава, напр. борбата с корупцията или защитата на правата на човека.“ От фондацията отбелязват, че Freedom House посочи в „Нациите в преход“ през 2018 г., че „българската съдебна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически подход с неефективност и липса на административен капацитет“.

Що се отнася до политическата стабилност в България, през 2018 г. ситуацията е била стабилна, доколкото не е имало избори, както и заради нашето председателство в ЕС.

България е най-силно корумпираната страна-членка на ЕС. като „изостава от сравнимите с нея в това отношение Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкова много, че това е сред основните пречки за присъединяването й към Шенгенското пространство и очакваното бързо икономическо развитие“. Корупционната среда стимулира растежа на сивия пазар в България, „който е най-големият в ЕС и възлиза на близо 30% от БВП“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар