България разглежда възможности за внос на природен газ и петрол от Обединените арабски емирства – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България разглежда възможности за внос на природен газ и петрол от Обединените арабски емирства, но това не изчерпва потенциалът на нашето партньорство. Това обяви държавният глава Румен Радев, който се срещна с президента на Обединените арабски емирства. 

„Самият факт на поканата за тази визита е достатъчно красноречив и той показва, че след като има желание за възстановяване на диалога на най-високо политическо ниво, това е показател за нарасналото доверие към България и интерес към растящите икономически възможности на нашата страна. Сигурен съм, че срещата с президента дава допълнителен тласък за развитие на партньорството в много и то важни области, каза Радев пред БНТ по време на визитата си.Президентът заяви, че ще се подпише меморандум за стратегическо партньорство между двете страни, който ще отвори перспектива за трансформиране на политическата воля в нови възможности за сътрудничество и партньорство в сферите: икономика, инвестиции, енергетика, търговия, дигитални и зелени технологии, градоустройство. Подписва се и важно споразумение в областта на образованието, науката и културата, земеделието, обмена на информация и отбранителната промишленост.


„България не трябва да ограничава своята амбиция до търсене на нови инвестиции. Напротив – ние сме тук в търсене на нови партньорства. България предлага един огромен потенциал и като икономика, и като наука, и като образование и най-вече талантът на нашите младите хора, така че взаимно да градим това взаимноизгодно сътрудничество, отбеляза държавният глава. Той заяви, че в това отношение служебното правителство полага една изключително добра основа и се надява следващите правителства да надграждат бързо постигнатото до момента.

„България може да бъде не само добър икономически партньор, но и сериозен фактор в изграждане на по-солидна връзка между страните от Залива и ЕС, защото има не само стратегическо положение, а натрупа голям политически, икономически и научен потенциал, допълни още президентът.

По думите му в момента се разглеждат възможностите за енергийна диверсификация – внос на природен газ и петрол от ОАЕ, но това не изчерпва потенциалът на нашето партньорство. „Ние можем с високи технологии, научен потенциал и природни дадености да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород и то в големи количества и да го изнасяме. От страна транзитьор, да станем страна производител, износител на енергийни ресурси на бъдещето. Това е голяма цел и тук има представители на българския бизнес и научни среди, които отдавна работят в тази област и имат технологични решения на много добра себестойност„, подчерта Радев.

Според него конкретният обмен на информация започна по време на бизнес форума, а политическата визита на най-високо ниво има за цел да даде перспектива на това партньорство.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар