България: Самолетът на Лавров ще прелети по искане на Скопие

България: Самолетът на Лавров ще прелети по искане на Скопие

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българското министерство на външните работи излезе с официална позиция по сюжета с полета на Сергей Лавров половин час след полунощ. От МВнР нарушиха мълчанието, за да уточнят, че искането за прелитането през нашето небе е от страна на Северна Македония. Оттам не споменават за руска нота по въпроса.

“След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, съобщи Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания”, обявиха от Външно министерство.

В изявление на МВнР се казва, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на ОССЕ за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември-1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд “Россия” през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане, уточнява МВнР.

Митрофанова: България разреши на самолета на Лавров да прелети към Скопие

Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна, се подчертава в изявлението на МВнР.

Няколко часа по-рано руската посланичка Елеонора Митрофанова съобщи пред ТАСС, че България е разрешила полета на руския дипломатически самолет след руска нота, на която МВнР на страната ни дало положителен отговор. 

През деня от ЕК успокоиха, че полет на руския външен министър през въздушното пространство на България или Гърция, или друга европейска държава, не представлява нарушение на санкциите спрямо Русия. Външният министър на РСМ Буяр Османи пък предварително заяви, че решението дали ще бъде разрешено на Лавров да прелети до Скопие зависи от Брюксел.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар